Peste 22.000 de elevi de clasa a VIII-a au obţinut, anul acesta, la simulările de la Evaluarea Naţională medii între 5 şi 5,99, 19.109 de copii au avut medii între 6 şi 6,99, iar peste 15.900 între 7 şi 7,99. Doar 7 elevi au luat 10 pe linie la toate probele. Cele mai multe note peste 5 s-au înregistrat în Capitală – 60,57% (rată prezenţă – 90,10%), urmată de Brăila – 58,50% (rată prezenţă – 76,61%) şi Cluj – 55,33% (rată prezenţă – 91,37%).
Cele mai mici note s-au înregistrat în judeţele Vaslui – 31,22%, Tulcea – 32,67%, și Călăraşi – 33,47%. În aceste judeţe prezenţa a fost, în medie, de aproximativ 90%.
La nivel național, 73.342 de elevi (44,05%) au obţinut medii peste 5 la simularea probelor din cadrul Evaluării Naţionale.
La simulările de la bacalaureat, în 4 judeţe, rata de promovare la clasa a XII-a a fost de peste 45%: Cluj (47,5%), Alba (46,6%), Galaţi (46,2%) şi Iaşi (46%). Procente de promovare sub 25% s-au înregistrat în judeţele Giurgiu (24,7) şi Ilfov (18,4).
Meditaţiile private sunt soluţia la care ajung cei mai mulţi părinţi care doresc să-şi vadă odraslele printre cei cu examenul de bacalaureat luat.
Meditaţiile private acordate elevilor sunt subiect tabu. Pe de-o parte, din cauza faptului că această activitate este prestată „la negru” de teama impozitelor, iar, pe de altă parte, Codul de Etică al cadrelor didactice le interzice profesorilor să facă meditaţii cu elevii din unităţile de învăţământ unde îşi desfăşoară activitatea. Cu toate astea, fenomenul se desfăşoară nestingherit, nici elevii şi nici profesorii neavând de ce să se plângă.
În goana după bani, profesorii îşi transformă locuinţele în adevărate săli de clasă.
Piaţa meditaţiilor reprezintă pentru mulţi profesori o sursă suplimentară de câştig.
Meditatiile pentru BAC la limba romana în regim intensiv costă 60 ron/sedinta (două ore)/ individual, sau 40 ron/ sedinţa două ore/ în echipe de doi cursanţi. Tariful variază în funcţie de zonă şi cât de „căutat” este cadrul didactic respectiv. Preţurile se regăsesc şi în anunţuri pe internet şi au fost confirmate şi de unii părinţi.
Tarifele sunt similare şi pentru Matematică, variind între 40 şi 60 de lei şedinţa de o oră jumătate sau două ore.
Pentru engleză, o sedinta de o oră şi jumătate costă 40 lei, iar pentru o şedinţă de două ore părinţii trebuie să scoată din buzunar în jur de 55 lei. Preţul este asemănător şi pentru pregătirea suplimentară la franceză. O şedinţă de 2 ore costă în jur de 40-50 de lei.
Desigur, preţurile pot fi diferite în funcție de „prestigiul” profesorului ales, nivelul de studiu al copilului şi numărul şedinţelor. Sunt cazuri în care o şedinţă de meditaţii la Română sau Matematică poate ajunge şi la tarif mai mare.
EVALUARE NAŢIONALĂ SESIUNE SPECIALĂ 2016
Elevii clasei a VIII-a susţin în perioada 7- 9 iunie examenul de evaluare naţională, sesiune specială. Afişarea primelor rezultateeste prevăzută pentru data de 9 iunie (până la ora 18:00), iar contestaţiile vor putea fi depuse până la ora 20,00.
Sesiunea specială a Evaluării Naționale pentru elevii de clasa a VIII-a participanți la loturile naționale de pregătire pentru olimpiadele și concursurile internaționale va începe pe 7 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română, potrivit unui ordin al ministrului Educației.
Proba la Matematică va avea loc pe 8 iunie, iar pe 9 iunie — proba scrisă la Limba și literatura maternă pentru elevii aparținând minorităților naționale.
Rezultatele vor fi afișate pe 9 iunie, până la ora 18,00, iar contestațiile vor putea fi depuse până la ora 20,00. Afișarea rezultatelor finale se va face pe 10 iunie.
Sesiunea specială de Evaluare Națională se va desfășura în municipiul București, IȘMB urmând să nominalizeze unitățile de învățământ — centru de examen și centru zonal de evaluare.
CALENDARUL examenului de BACALAUREAT național – 2016
La solicitarea comisiilor de bacalaureat judeţene/a municipiului Bucureşti sau din proprie iniţiativă, Comisia Naţională de Bacalaureat poate aproba în situații excepționale prelungirea perioadelor de susţinere a probelor de evaluare a competenţelor digitale sau lingvistice, de evaluare a lucrările scrise ori de afișarea rezultatelor, precum și reducerea perioadei de afișare a rezultatelor.