BACK TO ORIGINS! – Incursiune în istoria Egiptului antic, cea mai evoluată și fascinantă civilizație a omenirii

Universitatea Hyperion din București vă invită ăn cea mai emancipată civilizaţie în raport cu femeile din primele societăți antice.
Filip Stan
18 apr. 2024, 18:36
BACK TO ORIGINS! - Incursiune în istoria Egiptului antic, cea mai evoluată și fascinantă civilizație a omenirii
Universitatea Hyperion din București 50 de minute de regal egiptologic

Profesor Univ. Dr. Renata G. Tatomir, Președintele Senatului Universității Hyperion, Director al Centrului pentru Studierea și Promovarea Egiptologiei, Orientului și Mediteranei CESPEOM– Universitatea Hyperion din București,  membru  în International Association of Egyptologists (IAE), împreună cu doamna fizician Adriana Godeanu-Metz, președintele Asociației BERGA-MOND – Spania, vicepreședinte al International Union for Interdisciplinarity and Transdisciplinarity in Complex Systemes – Belgia (I.U.I.T.C.S), au fost invitatele celebrului teleast Cornel Pavel Dărvășan, realizatorul emisiunii ȘTIREA CEA BUNĂ – A7 TV.

Amfitrionul a dezbătut împreună cu cele două interlocutoare evenimentul organizat de doamna Godeanu-Metz în Spania, în La Vall d’Uixo (provincia valenciana Castello), pe 16 februarie 2024, dedicat rolului femeii în societatea celei dintâi, mai evoluate și fascinante civilizații ale omenirii, civilizație egipteană faraonică, prin care a pus în evidență receptarea moștenirii culturale a acesteia. S-a arătat că, de-a lungul a trei milenii de civilizație, femeia egipteană a fost, pentru vremea ei și pentru mentalitatea globală a primelor civilizații, cea mai emancipată, chiar mult mai emancipată comparativ cu femeile din multe alte societăți actuale din lume.

Discuția s-a concentrat pe câteva idei esențiale atât pentru evenimentul din 16 februarie 2024, cât și pentru societatea actuală.

  1. Masa rotundă de egiptologie, care a deschis evenimentul hibrid din 16 februarie 2024 și în cadrul căreia Prof. Univ. Dr. Renata G. Tatomir a conferențiat despre Moștenirea Egiptului antic și rolul femeii în societatea egipteană. Discuția a beneficiat și de participarea internațională a doua specialiste egiptolog, Profesor dr Joanna Popielska-Grzybowska (Polonia) și Dr. Mónica M. Marcos(Spania).
  2. În cadrul emisunii, a fost, desigur, prezentată și ultima carte scrisă și publicată în timp record de către cele două interlocutoare, BACK TO ORIGINS, carte care beneficiază de o bogată ilustrație și informații științifice detaliate, oferite de Prof. Univ. Dr. Renata G. Tatomir, rod al documentării în Egipt. Imaginile sunt cu atât mai importante, cu cât, pentru protejarea lor, o serie de situri arheologice (precum mormântul reginei Nefertari din Valea Reginelor) se închid vizitatorilor pe termen nedeterminat.
  3. Doamna Adriana Godeanu-Metza prezentat celelalte două secțiuni ale evenimentului din Spania, axate pe moștenirea și valorificarea elementele culturale și simbolice egiptene antice în lumea modernă: concertul de muzică clasică ce a prezentat fragmente din opere celebre și defileul de modă – unul dintre creatori fiind Sergio Popa, un talentat tânăr român din Spania.
  4. Alte teme de interes științific dezbătute în cadrul emisunii: despre activitățile în care se implicau femeile egiptene și drepturile de care se bucurau (inclusiv să dețină proprietăți, să divorțeze și să fie educate); despre Osiris și Isis (și diferenta dintre învierea lui Osiris și învierea lui Isus); despre artă și știință, viață, moarte și nemurire din perspectiva mentalității egiptene antice; despre noile descoperiri cu privire la transportarea uriașelor blocuri de calcar (travertin) din care au fost construite piramidele egiptene de la Giza, de la carierele de piatră, la necropolă; despre elementele de știință egipteană, precum teorema pe care grecii antici și lumea modernă i-au atribuit-o lui Pitagora, dar pe care egiptenii o cunoașteau și o aplicau cu mult timp înainte, încă din anii 2000 î.e.n.
  5. În final, invitatele au vorbit și despre viitoarele lor proiecte de promovare la nivel internațional a egiptologiei românești de la Universitatea Hyperion din București, prin Centrul pentru Studierea și promovarea Egiptologiei, Orientului și Mediteranei-CESPEOM

Vizionare plăcută!

 

DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Gică Hagi, oprit şi înconjurat de Poliție în trafic chiar de ziua lui! Ce a urmat depășește orice imaginație. Video
Capital.ro
Călin Georgescu, în culmea fericirii. A primit verdictul care-l poate face președintele României
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Adevarul
Un fost primar la Iașiului, la al doilea dosar penal pentru pornografie infantilă. A fost reținut acum trei ani după ce ar fi agresat trei copile
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Revenire de senzație în televiziune. Un mare personaj se întoarce acasă
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultimul mesaj al Mihaelei, înainte să se stingă alături de tatăl ei după ce au plonjat cu mașina în râul Olt: „Ai fi nemuritoare...”
Cancan.ro
Ea este Mihaela, tânăra de 23 de ani care a murit cu tatăl ei, după ce a plonjat cu mașina în apele înghețate ale râului Olt 😢
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu e demolat. Verdictul la care nu se gândea niciodată: Praf ne-am făcut
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
VIDEO Păcălită pe Facebook, a furat seiful familiei. "M-a amăgit și m-a fraierit. Regret enorm"
substantial.ro
Probleme economice pun presiune pe guvernul lui Viktor Orban în Ungaria
MediaFlux
Aproape 40% din PENSII au fost CALCULATE GREȘIT! Un expert evidențiază problemele și spune ce TREBUIE FĂCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol