„Trăim nu doar într-un mediu volatil, impredictibil, aşa cum se spune adesea, ci şi într-un proces de rodare a unor paradigme geopolitice care păreau foarte solid cristalizate în urma imploziei URSS, a victoriei modelului liberal şi, în general, a tuturor acelor argumente care alimentau aroganţa geopolitică a Occidentului. Ei bine, în acest context, am putut constata că o Românie, adâncită în primă instanţă în criză economică, în recesiune, a reuşit totuşi să cupleze politicile interne cu cele externe, atât la nivel european cât şi regional. Astfel încât, putem spune că ieşim şi din recesiune diplomatică încet-încet, din blocaj, dintr-o anumită autoizolare şi redevenim jucător regional, mai modest, fără pretenţii de protagonism, dar care, în orice caz, este luat în calcul.
Apărem, atât cât îmi dau seama din ansamblul contactelor pe care le am cu omologi din UE, ca stat care a înţeles altfel lucrurile, în dinamica lor regională, s-a repoziţionat oportun, a reuşit să-şi recâştige credibilitate şi poate să fie consultat, trebuie să fie consultat atunci când vorbim despre instrumentele prin care, mai cu seamă UE, dar şi NATO, se adresează spaţiului de la est de noi”, a declarat ministrul de externe, vineri seară, la dezbaterea „Politica regională a României în 2011: un an al deschiderilor”, potrivit Agerpres.
El a mai precizat că 2011 este un an în care politica noastră regională şi-a redirecţionat „fizionomia”, dinamica şi totodată direcţia.
Şeful diplomaţiei române a punctat importanţa pe care o are şi Strategia UE pentru Regiunea Dunării, născută dintr-o cooperarea româno-austriacă, în repunerea României ca „actor regional”.