„Am constatat că noul ministru de Externe a politizat Ministerul de Externe. Nu a fost cazul mandatului meu”, a susţinut Teodor Baconschi, într-o conferinţă de presă. Baconschi a spus că el a lucrat cu secretari de stat diplomaţi de carieră în timp ce Andrei Marga a numit în locul lor doi secretari de stat cu CV-uri îndoielnice, informează Medifax.
Potrivit lui Baconschi, Marga nu are experienţă diplomatică şi nici nu doreşte să se familiarizeze cu acest domeniu, arătând că ministrul de Externe şi-a exprimat admiraţia pentru Vladimir Putin şi a confundat Consiliul Europei cu Consiliul European.
„Andrei Marga şi-a permis nişte accese de sinceritate partinică deosebit de dăunătoare pentru funcţionarea serviciului diplomatic român”, a mai spus Baconschi, arătând că Marga nu a prezentat niciun program de politică externă şi nu s-a exprimat pe subiecte esenţiale, cum ar fi securitatea energetică sau politica regională.
Fostul ministru de Externe l-a criticat pe Andrei Marga şi pe motiv că nu continuă relaţia specială cu Republica Moldova, nu pare să aibă un plan de acţiune în relaţia cu Germania, iar „în materie de parteneriat transatlantic pare debusolat”. „Toate aceste ezitări, confuzii instituţionale şi abordări partizane pun în pericol continuitatea în materie de politică externă”, a susţinut Baconschi.
Întrebat dacă PDL intenţionează să depună o moţiune simplă împotriva lui Andrei Marga, Baconschi a spus că PDL trebuie să mai vadă o perioadă ce face ministrul de Externe, cum se poziţionează în legătură cu marile dosare. „Monitorizarea la care îl supunem pe Andrei Marga este binevenită, este în interesul naţional. Într-un singur caz domnul Marga are dreptul să-şi exprime public disensiunea faţă de şeful statului: dacă doreşte să răstoarne întreaga politică externe şi nu cred că îşi asumă acest lucru”, a mai spus Baconschi.
Baconschi s-a referit şi la disputa pe reprezentarea României la Consiliul European. „La Consiliul European, singurii care participă sunt şefii de state şi prim-miniştrii statelor în care şeful statului e monarh sau preşedintele este ales de Parlament. În plus, mi se pare comic să compari experienţa internaţională la vârf a lui Traian Băsescu cu veleităţile foarte tânărului nou prim-ministru”, a precizatTeodor Baconschi.
El a adăugat că într-o ţară civilizată ar trebui să existe diviziunea muncii şi că este vorba de „o falsă dezbatere, o provocare”. „Dacă am trăi într-o ţară civilizată ar trebui să existe diviziunea muncii, ar trebui să existe posibilitatea unor participări alternative între şeful Executivului şi şeful statului în interesul public şi în interesul naţional. E o falsă dezbatere, o provocare. Din câte am văzut în ultimul timp, primul ministru a înţeles că nu e cazul să apese pe această pedală”, a arătat Teodor Baconschi.
Premierul Victor Ponta va prezenta, în 12 iunie, în Parlament, o declaraţie privind problematica UE. Anunţul a fost făcut de către ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa, după şedinţa de marţi a Birourilor permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.
Mircea Duşa a spus că în cadrul acestei şedinţe a plenului reunit ar putea fi dat şi un vot privind persoana care va reprezenta România la Consiliul European.