„Voi candida la alegerile generale. Nu mi-am ales colegiul încă pentru că nu ştim cum va arăta legea electorala şi dacă vor fi redesenate actualele colegii. E normal să mă duc spre electorat şi să-l întreb dacă vrea sau nu oameni de felul meu„, a spus Baconschi.
Acesta a admis că noua conducere PDL aleasă în 2011 a făcut faţă cu greu faptului că a trebuit să conducă partidul şi să guverneze simultan şi crede că mesajele de sus în jos trebuie transmise mult mai eficient către baza partidului.
„Sigur că o nouă conducere are nevoie de o perioadă de rodaj, ca o maşină nouă. Însă rodajul s-a terminat. Ar trebui să fim deja în stare să atingem viteza de croazieră cu întregul partid. Dar n-am simţit pentru moment că partidul acţionează ca o forţă coerentă, pe mesaj public unitar şi cu destulă voinţă politică astfel încât să facem diferenţa„, a spus Baconschi.
Fostul şef al diplomaţiei româneşti crede în continuare în oportunitatea coagulării în jurul PDL a tuturor forţelor politice şi din societatea civilă de dreapta, dar s-a arătat reticent în privinţa reuşitei proiectului pe termen scurt. „Deşi foarte multă lume a vorbit de acest proiect, neprimind un mandat de la conducerea partidului în acest sens subiectul a intrat în penumbră şi nu pare să mai domine actualitatea tactică a PDL„, a spus Teodor Baconschi.
La fel de reţinut s-a arătat şi în privinţa proiectului Noua Republică iniţiat de Mihail Neamţu care, în opinia lui Baconschi, nu are şanse să intre în viitorul Parlament. Totodată, Baconschi este nemulţumit de modul în care Neamţu a activat în Fundaţia Creştin-Democrată. „Ne-a cam preluat o serie de idei şi nu ne-a anunţat că vrea să constituie acest posibil partid politic. Dar nu-mi place să exclud oameni. Trebuie să respectăm libertatea fiecăruia şi suntem oameni de dreapta care vrem reforma statului, nu suntem adversari doctrinar şi cu atât mai puţin personal. Asta nu înseamnă că nu m-a întristat apariţia în acest context a Noii Republici„, a mai spus Baconschi.