Un bărbat a mers la Taverna Covaci, un cunoscut restaurant din Centrul Vechi din București, unde a comandat un mix grill pentru patru persoane, șapte beri, o salată de varză și o turtă tradițională. La final, clientul a primit nota de plată și a constatat că trebuie să plătească 495 de lei.
Pentru că știa de ja prețurile din meniu, nu a înțeles de ce există o diferență de aproape 50 de lei. Iată că răspunsul se afla chiar pe bonul fiscal. Chelnerul i-a trecut 10% din valoare, cu titlu de bacșiș. În mod obișnuit, fiecare client are posibilitatea de a stabili dacă lasă sau nu bacșiș.
Bucureșteanul ar fi lăsat, dacă nu era atent, în localul din Centrul Vechi, bacșiș de două ori. Din acest motiv, Asociația pentru Protecția Consumatorului, care a luat la cunoștința situația, a transmis public:
„Fiți atenți la bonul fiscal când consumați la Taverna Covaci. Altfel, riscați să plătiți bacșiș de două ori: o dată pe bonul fiscal cu cardul, fără a fi informați, și a doua oară cash, din obișnuință sau din politețe”.
Potrivit datelor transmise de Protecția Consumatorului, un client poate lăsa între 0% și 15% bacșiș la un local, din Centrul Vechi sau din orice altă zonă a țării, conform legii. Cine dorește să dea mai mult, o poate face, cu toate că impozitarea bacșișului a intrat în vigoare de mai bine de un an și are o secțiune dedicată pe bonul fiscal, în care trebuie specificată valoarea sa. În caz contrar, se consideră a fi evaziune fiscală.
„Operatorii economici au obligaţia de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinată alegerii de către client a nivelului bacşişului oferit, între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei.
Nota de plată trebuie să conţină şi o altă rubrică în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacşiş, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacşişului acordat”, a transmis Asociația pentru Protecția Consumatorului.