Legea 376/2022, prin care se impozitează bacșișul lăsat de clienți la restaurant, se va aplica de la 1 ianuarie 2023. Această legea îi obligă pe operatorii economici care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN 5610 – Restaurante şi 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor, să treacă bacşişurile pe bonurile fiscale.
De la 1 ianuarie 2023 restaurantele şi barurile au obligația de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client a nivelului bacșișului oferit, între 0% și 15% din valoarea consumației. Clienții nu sunt obligați să dea bacșiș.
Nota de plată trebuie să conțină și o altă rubrică în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacșiș, în valoare absolută (bacșișul ca sumă în lei, independent de valoarea notei), dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacșișului acordat.
Bacșișul încasat de la clienți se evidențiază pe bonul fiscal, indiferent de modalitatea de încasare a acestuia.
Bacșișul se evidențiază distinct pe același bon fiscal cu bunurile livrate/serviciile prestate și este introdus în baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub formă de articol, cu denumirea «bacșiș».
În situația în care, la solicitarea clienților, restaurantul (barul, alt operator încadrat în lege) eliberează acestora și factură, bacșișul se evidențiază distinct și pe aceasta. Sumele reprezentând bacșiș, astfel evidențiate în factură, se înregistrează în contabilitatea operatorilor economici sau altor entități plătitoare pe seama cheltuielilor de protocol și au regimul fiscal al acestora, în limita nivelului de deductibilitate stabilită prin Codul fiscal.
Operatorii economici (restaurante, baruri etc.) stabilesc, printr-un regulament intern, procedura și modalitatea de distribuire către salariați a sumelor provenite din încasarea bacșișului.
Pentru sumele din bacşiş distribuite angajaşilor, nu se plătesc contribuții sociale obligatorii, iar impozitul pe venit (10%) datorat de salariat se reține la sursă. Aceste sume NU pot fi reîncadrate fiscal ca venituri salariale sau asimilate salariilor.
Primele restaurante şi baruri vizate de această măsură vor fi cele care organizează petreceri de Revelion 2023. Patronii localurilor care nu respectă legea în sensul că nu înregistrează bacşişul primit, ori impun clienţilor să plătească bacşiş riscă amenzi de la 2.000 lei la 4.000 lei, potrivit startupcafe.ro.