Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara, Cecilia Birău, a declarat, marţi, pentru Mediafax, că din analizele de laborator a reieşit că niciuna din probele ridicate din maternitatea Spitalului „Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara, unde la jumătatea lunii septembrie au murit doi bebeluşi, nu indică o infecţie cu „klebsiella pneumonie”.
Potrivit sursei citate, pe una dintre probe a fost descoperit, în schimb, bacilul „Proteus”, care provoacă gastroenterocolita, însă niciunul dintre bebeluşii de la maternitate nu prezintă simptomele acestei boli.
„După moartea celor doi bebeluşi, alţi 13 s-au născut la maternitatea din Hunedoara şi niciunul nu prezintă semne de îmbolnăvire cu klebsiella pneumonie sau cu bacilul Proteus”, a spus Cecilia Birău.
Aceasta a adăugat că sunt aşteptate rezultatele analizelor făcute personalului din maternitate, pentru a vedea dacă „klebsiella pneumonie” nu a provenit de la vreunul dintre angajaţi.
La rândul său, directorul medical al Spitalului „Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara, Carollina Radu, a declarat, marţi, că bacilul „Proteus” a fost găsit pe un termometru de frunte folosit pentru bebeluşi, însă niciun nou-născut nu a fost diagnosticat cu boala provocată de acest bacil, respectiv gastroenterocolită.
Doi bebeluşi – un băieţel de trei zile şi o fetiţă de şase zile – născuţi şi internaţi în Spitalul „Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara au murit, în noaptea de 15 spre 16 septembrie, iar primele analize de laborator au relevat că micuţii erau infectaţi cu „klebsiella pneumonie”, una dintre bacteriile cel mai frecvent incriminate în infecţiile intraspitaliceşti.
„Analizele de laborator au evidenţiat un microb, klebsiella pneumonie, care, de fapt, a fost şi cauza de deces a celor doi sugari. Este un virus care se întâlneşte adesea în infecţiile intraspitaliceşti. Am comunicat la Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara şi am trimis probele la Institutul Medico-Legal din Timişoara”, declara, în urmă cu o săptămână, şeful Serviciului Judeţean de Medicină Legală Hunedoara, medicul legist Dan Mărculescu.
Şeful Departamentului Supraveghere Sănătate Publică din cadrul DSP Hunedoara, Ştefan Repede, afirma că există posibilitatea ca mamele bebeluşilor să fi avut infecţii urinare, transmiţând astfel „klebsiella” bebeluşilor.
Tatăl băieţelului de trei zile care a murit la Spitalul „Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara, Alin Buruiană, susţinea că micuţul a primit nota 10 la naştere.
„Era al treilea copil al familiei, un băieţel pe care ni l-am dorit. Ceilalţi copii au 13 ani – băiatul şi 11 ani – fetiţa şi abia am aşteptat un bebeluş în familie. Soţia mea a născut natural, sâmbătă dimineaţă, şi copilul a primit nota 10 la naştere. Duminică, atunci când soţia a mers să alăpteze băiatul, i s-a spus că e la Terapie Intensivă, însă nimeni nu i-a oferit detalii legate de motivul pentru care avea nevoie de îngrijiri speciale. Medicul care a decis transferarea la Terapie Intensivă terminase garda şi a plecat acasă, aşa că asistentele mi-au spus să vin luni dimineaţa să vorbesc cu medicul”, povestea bărbatul.
El adăuga că, luni dimineaţă, când a ajuns la spital, a fost anunţat că băiatul a murit.
„Nu mi s-au oferit detalii legate de complicaţii. Mi s-a spus că a avut tratament pentru inimă şi apoi că era sub tratament pentru plămâni. Cum a ajuns de la nota 10 în situaţia asta nu-mi pot da seama. Am cerut autopsie, iar medicul de aici de la spital a spus că a observat nu ştiu ce vânătaie nu ştiu unde şi a anunţat Poliţia, pentru ca băiatul să fie autopsiat de medicii legişti de la Deva. În aceeaşi situaţie s-a aflat şi familia unei fetiţe de şase zile, care a decedat câteva ore mai devreme decât băiatul meu. Eu vreau răspunsuri pentru că mă tem că au greşit ei ceva, ori nu i-au aspirat bine căile respiratorii după naştere, ori l-au scăpat pe jos. Sunt atâtea variante şi nimeni nu ne dă niciun răspuns”, spunea tatăl copilului.
Poliţia municipiului Hunedoara investighează împrejurările în care au murit bebeluşii, în acest caz fiind întocmit un dosar de cercetare.
Citeşte şi Jumătate din maternitatea Spitalului Hunedoara, unde au murit 2 copii, închisă pentru dezinfecţie