O bacterie foarte periculoasă pentru oameni și animale a fost descoperită de comisarii ANPC, într-o piscină din Murighiol, Tulcea. Bacilul piocianic este o bacterie rezistentă la antibiotic.
În apa altor piscine au fost depistate probleme cu cantitățile de clor, iar activitatea acestor unități a fost oprită temporar de comisarii ANPC.
„Abaterile constatate de comisarii ANPC au fost:
– nerespectarea parametrilor fizico-chimici prevăzuti de OMS 994/2018, respectiv clor rezidual liber determinat de sub 0,3 mg/L, iar ph-ul apei peste 8,2;
– ultimul buletin de analiză al apei din piscină, în posesia căruia operatorul economic a intrat în seara zilei de 16.08.2021, indicând prezența bacilului piocianic (pseudomonas aeruginosa), în valoare de 9 UFC/100 ml, față de 0 UFC/100 ml, obligatoriu”, au anunțat, pe Facebook, reprezentanții ANPC.
Bacteria depistată de autorități poate provoca pneumonia și infecții ale sângelui, potrivit specialiștilor. Activitatea piscinelor a fost oprită temporar, iar proprietarii au fost amendați.
„Au fost aplicate 2 amenzi contravenționale, în valoare de 35.000 lei, la care s-au adăugat măsuri complementare de oprire temporară a prestării serviciilor la piscina și a utilizării toboganelor, până la remedierea deficiențelor (refacerea și prezentarea echipelor de control a unor analize corespunzătoare și a documentelor necesare toboganului), cu propunere de închidere temporară a unității pe o durată de cel mult 6 luni”, au precizat cei de la Protecția Consumatorilor, potrivit Antena3.
Românii trebuie să aibă mare grijă la această bacterie periculoasă. Autoritățile Sanitare Veterinare au retras deja de la vânzare tone de marfă infestată cu salmonella.
O cantitate mare de carne provenită din abatoarele din Polonia a fost pusă sub sechestru, a anunţat directorul general al ANSVSA, Mihai Ponea, citat de ziare.com. Doar în ultimele 2 luni, ANSVSA a cnfiscat peste 20 de tone de carne infestată cu almonella.
„21 de alerte pe salmonella interititis cu proveniență în special din zona Poloniei. Avem o cantitate de produse din carne de pasăre, pulpe, organe, ele sunt de ordinul zecilor de tone care au fost confiscate și retrase de pe piață”, a declarat directorul general al ANSVSA.
Potrivit normelor legale, fiecare lot de carne care urmează să fie vândut trebuie verificat cu probe care ajung la laborator. Din peste 2.500 de tipuri de salmonella, doar două sunt periculoase pentru oameni.Dacă produsele sunt depistate cu aceste forme ale bacteriei, ele sunt distruse imediat.
Infectarea cu salmonella poate fi determinată doar în urma analizelor de laborator. Bacteriile se pot transmite ușor mai ales prin picăturile de apă și pot fi distruse doar prin gătirea alimentelor la o temperatură ridicată, cel puțin 20 de minute.
De altfel, din fiecare lot de carne care urmează să fie vândut sunt prelevate probe care ajung la laborator. Așa sunt descoperite eventualele contaminări. Sunt peste 2.500 de tipuri de salmonella, însă doar două sunt periculoase pentru oameni.