Potrivit acestuia, in cazul unei iesiri in spatiu in cadrul programului Rusesc, astronautii au prelevat esantioane cu betisoare cu bumbac de pe suprafata externa a Statiei. Esantioanele au fost prelevate in special de pe locurile unde se acumuleaza deseurile de carburant in timpul functionarii motoarelor sau din locuri unde suprafata Statiei este cea mai intunecata, scrie agentia oficiala de presa a Rusiei, Tass. Aceste esantioane au fost apoi trimise pe Pamant.
„Si acum se dovedeste ca aceste betisoare dezvaluie bacterii care erau absente in perioada lansarii modulului ISS. Asta inseamna ca au venit din spatiu si s-au instalat pe suprafata externa. Sunt studiate si pana acum se pare ca nu reprezinta niciun pericol”, a spus astronautul rus, potrivit Hotnews.ro.
Unele bacterii de pe Pamant au supravietuit pe suprafata externa a Statiei, desi au ramas in vidul spatial timp de trei ani. Pe langa asta, au suferit variatii acute de temperatura, de la minus 150 la peste 150 de grade Celsius, arata el.
Citeşte şi Premieră ştiinţifică, Staţia Spaţială Internaţională poate fi explorată cu Google Street View