Bacterii periculoase rezistente la antibiotice puternice, descoperite în China

O genă care face anumite bacterii rezistente la o categorie de antibiotice foarte puternice, considerate "de ultimă instanță", a fost identificată la bacterii care infectează unele animale domestice dar și unii pacienți chinezi, conform unor oameni de știință care au solicitat restrângerea folosirii acestor antibiotice în medicina veterinară, informează AFP, citat de Agerpres.
Iulian Tudor
20 nov. 2015, 08:49
Bacterii periculoase rezistente la antibiotice puternice, descoperite în China

„Rezultatele noastre sunt extrem de neliniștitoare”, a subliniat Profesorul Liu Jian-Hua, de la Universitatea agricolă din Canton, coordonatorul acestui studiu publicat în ultimul număr al revistei The Lancet Infectious Diseases.

Rezistența identificată de cercetători se referă la polimixine (colistin și polimixina B), antibiotice utilizate „ca ultimă instanță” pentru a lupta împotriva infecțiilor bacteriene cu bacilii gram (cum sunt enterobacteriile, E.coli sau Klebsellia pneumoniae), în special la persoanele care suferă de fibroză chistică sau care sunt în reanimare.

În China, antibioticul colistin este folosit în principal în medicina veterinară. Această țară este unul dintre cei mai mari producători și utilizatori de colistin.

În cadrul unor teste de rutină desfășurate pe porci destinați consumului alimentar, Liu și colegii săi au descoperit o tulpină de colibacil rezistentă la colistin, rezistență ce se poate transmite și la alte tulpini bacteriene.

Bacteriile rezistente la acest antibiotic au fost descoperite și la aproximativ 1.300 de pacienți spitalizați în două provincii sudice ale Chinei, Guangdong și Zhejiang.

De asemenea, cercetătorii au descoperit că bacteria E. coli de la porci conținea o nouă genă (‘mcr-1’) ce poate fi copiată și transmisă cu ușurință și la alte bacterii, în special la cele din grupul Klebsiella pneumoniae, responsabile de infecții pulmonare.

„Este probabil că rezistența la colistin provocată de gena mcr-1 a apărut mai întâi la animalele domestice înainte de a se extinde și la oameni”, a subliniat și prof. Shen Jianzhong, unul dintre coautorii studiului.

Deși limitată pentru moment la China, această rezistență la colistin se poate extinde la scară mondială, au avertizat autorii studiului, solicitând o „reevaluare rapidă” a modului de utilizare a antibioticelor din clasa polimixinelor în cazul fermelor de animale, precum și monitorizarea atentă a genei mcr-1 atât în medicina umană, cât și în cea veterinară.

Conform profesorului Shen, și alte țări în afara Chinei, dintre care mai multe țări europene, folosesc antibioticele din clasa polimixinelor în medicina veterinară.

„Una dintre puținele soluții de care dispunem pentru a evita extinderea acestei rezistențe este de a reduce sau chiar de a înceta folosirea colistinului în agricultură”, au precizat și doi cercetători australieni, David Paterson și Patricia Harris, într-un comentariu care însoțește acest studiu. Ei au adăugat că, dacă nu vor fi luate rapid măsuri, în special de către autoritățile chineze, ar putea să apară „o problemă majoră de sănătate publică”.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
Apare un nou permis de conducere. Noi reguli pentru toți șoferii din UE. Se vor aplica și în România
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Ce se întâmlă cu vârsta de pensionare, în 2025
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Informație pentru cei care stau la casă. Se aplică neapărat în fiecare curte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație