Bacteriile care produc electricitate, transformate în „biobaterii” FOTO

În cadrul unui important pas în direcţia obţinerii 'biobateriilor' viitorului, un nou studiu dezvălui modul în care un anumit tip de bacterii produc electricitate atunci când proteine din membrana lor celulară intră în contact cu anumite minerale, conform LiveScience.com.
Romania TV
26 mart. 2013, 15:37
Bacteriile care produc electricitate, transformate în

Microbiologii cunosc de mai multă vreme faptul că o familie de bacterii marine denumite Shewanella oneidensis, care se găsesc în sedimentele de la mari adâncimi, pot genera electricitate atunci când sunt expuse la contactul cu metale grele, aşa cum ar fi fierul sau manganul.

Într-un studiu, publicat în numărul din 25 martie al revistei Proceedings of the National Academy of Sciences, oamenii de ştiinţă demonstrează că aceste proteine pot transporta electroni dintr-o parte în alta a membranei celulare cu o rată suficient de rapidă pentru a produce energia de care are nevoie bacteria pentru a supravieţui.

La fel cum oamenii respiră oxigen şi folosesc acest gaz pentru a genera energie, bacteria Shewanella poate folosi minerale precum oxidul de fier pentru a respira, explică unul dintre coautorii studiului, Liang Shi, microbiolog la Pacific Northwest National Laboratory din Richland, Washington. Aceste bacterii produc curent electric prin transportul electronilor dintr-o parte în alta a membranei celulare, ‘însă modul în care se produce acest transfer de electroni între bacterie şi minerale nu este încă înţeles pe deplin’, conform lui Liang Shi.

Există două modalităţi în care acest transfer de electroni se poate produce: proteinele din membrana celulară pot transfera electroni direct prin contactul cu suprafaţa mineralelor, sau proteinele pot folosi alte molecule pentru a intermedia transferul de electroni dintr-o parte în alta a membranei celulare.

Pentru a demonstra cum proteinele din membrana celulară a acestor bacterii produc electricitate, cercetătorii au creat o bulă din molecule grase conţinând acest tip de proteine, structură ce imită membrana celulară a bacteriei. Studiul acestor structuri artificiale este mult mai uşor decât studiul direct al acestor celule bacteriene care sunt îngrămădite pe alte structuri, conform lui Shi. Experimentele au fost derulate într-un mediu lipsit de oxigen, pentru că oxigenul poate intra în diferite procese chimice.

Aceste structuri în formă de bule conţineau în interior un electron donor şi au fost expuse la exterior unui mineral care conţine fier. Cercetătorii au măsurat apoi viteza schimbului de electroni ce avea loc prin membrana celulară – iar această viteză a fost suficient de mare pentru a susţine ipoteza că bacteriile folosesc acest mecanism pentru a-şi crea propria electricitate în mediul natural.

‘Studiul nostru indică faptul că aceste proteine pot ‘atinge’ direct suprafaţa mineralului şi pot produce un curent electric, ceea ce înseamnă că este posibil ca aceste bacterii să se aşeze pe suprafaţa unui metal sau mineral şi să transfere electricitate prin membrana lor celulară’, explică şi coordonatorul acestui studiu, Tom Clarke, biolog la University of East Anglia, Marea Britanie.

Descifrarea modului de viaţă al acestor bacterii îi poate ajuta pe oamenii de ştiinţă să dezvolte sisteme de biobaterii care ar putea înmagazina energie prin senzori în medii izolate, inaccesibile, spre exemplu. De asemenea, prin introducerea de energie în aceste bacterii ar putea fi produse substanţe folositoare în diferite domenii.

Citeşte şi O bacterie antică, ce provoacă botulism şi tetanos, poate fi transformată în biocombustibil

DailyBusiness
Cele două zodii care își găsesc iubirea vieții lor în ianuarie 2025. Soarele răsare pe strada amorului pentru acești nativi
Spynews
El este Sergiu, tânărul de 23 de ani care a murit în accidentul tragic din Alba. Șoferul ar fi presimțit că își pierde viața | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Marin a spus adevărul despre intervențiile estetice: „Este un subiect tabu!”
Fanatik.ro
Se construiește un nou lot la autostrada de care au nevoie sute de mii de români. Va facilita legătura între două județe importante și două municipii, timpul pe drum se va reduce pentru șoferi
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul a venit acum: Lider absolut
Playtech.ro
Peștele considerat cel mai toxic din lume, consumat și de români: Bogat în Omega-3 și alți nutrienți, dar o problemă numită...
DailyBusiness
Benzină la discreție. Cât consuma președintele Senatului înainte de tăierile lui Bolojan
wowbiz.ro
Violeta Bănică, declarație ȘOC despre mama sa, în direct: „În ultimul timp e foarte obraznică. Te rog frumos să te oprești”
Spynews
Dana Roba, declarații șocante despre fetițele ei, „Nu voi accepta niciodată să-l viziteze pe tatăl lor, care a vrut să mă omoare!”
Spynews
De ce nu o acceptă Narcisa pe noua iubită a lui Alberto Guță! Ar fi intrat în datorii pentru el: ”Am cheltuit tot”
Evz.ro
O nouă funcție Whatsapp. Ce se schimbă pentru utilizatori
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Laura Vicol, adevărul despre idila cu Leo de la Strehaia! Avocata a dat cărțile pe față: „Ne iubim”
Cancan.ro
Ce umilințe a trăit Alina Sorescu alături de Alexandru Ciucu! Ce îi făcea: „Șantaj emoțional, dispreț față de…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. Comisia de la Veneția, anunț despre anularea alegerilor prezidențiale din România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Noua iubită a lui Bellingham e un model strălucitor, cu un trecut amoros bogat. A fost în relație cu actorul Michael B. Jordan
stirilekanald.ro
Alin Stratan, găsit mort! Șocanta descoperire a paralizat România
substantial.ro
Forțele ucrainene se retrag din sudul Velika Novosilka pentru a evita încercuirea
MediaFlux
Ce se întâmplă cu MAȘINILE MAI VECHI de 15 ANI! UE a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Încă un tezaur românesc furat după spargerea unui zid