Update 16:46 Acest acord prevede concesii majore opoziţiei, între care alegeri anticipate, formarea unui guvern de coaliţie şi o reformă constituţională. Semnarea acestui acord intervine după violenţele ce s-au soldat cu aproximativ 80 de morţi, începând de marţi, în capitala ucraineană Kiev.
UPDATE: 16.10 OPOZIŢIA ŞI PREŞEDINTELE UCRAINEI AU SEMNAT UN ACORD PENTRU IEŞIREA DIN CRIZĂ
Urmăreşte LIVE evenimentele de la Kiev
UPDATE 15:46 Unul dintre liderii opoziţiei ucrainene, Vitali Kliciko, a declarat vineri cotidianului german Bild că opoziţia este dispusă să semneze cu preşedintele Viktor Ianukovici un acord mediat de Uniunea Europeană pentru a pune capăt violenţelor sângeroase de la Kiev, dar a precizat că înainte de a lua o decizie trebuie să se consulte cu demonstranţii, relatează agenţia Reuters, potrivit Agerpres.
‘Vom semna acordul. Suntem pregătiţi să facem totul pentru a ajunge la o soluţie prin mijloace paşnice. I-am spus ministrului german de externe că voi discuta personal cu protestatarii înainte de a semna’, a spus Kliciko, menţionând însă că ‘toate argumentele trebuie luate în considerare înainte de a semna’.
UPDATE 14:00 Negocierile pentru depăşirea crizei în Ucraina sunt într-o fază ‘delicată’, a declarat vineri şeful diplomaţiei poloneze, Radoslaw Sikorski, citat de France Presse.
‘Moment delicat privind acordul asupra rezolvării crizei în Ucraina. Toate părţile trebuie să aibă în cap că un compromis nu poate fi 100% satisfăcător ‘pentru toţi”, scrie ministrul pe contul său de pe Twitter, după întâlnirea cu preşedintele Viktor Ianukovici, potrivit Agerpres.
UPDATE 13.00 Preşedintele Victor Ianukovici a anunţat că a ajuns la un acord cu opoziţia, care include organizarea de alegeri anticipate. Scrutinul ar urma să aibă loc, cel mai probabil, în decembrie. Președintele ucrainean Viktor Ianukovici a anunțat vineri alegeri prezidențiale anticipate, o reformă constituțională și formarea unui guvern de uniune națională, concesii majore după baia de sânge din ajun în centrul Kievului, relatează France Presse. ‘Anunț lansarea unei proceduri în vederea unor prezidențiale anticipate’, a declarat președintele într-un comunicat, fără a specifica vreo dată. ‘Lansez, de asemenea, procesul de revenire la Constituția din 2004’, care reduce prerogativele prezidențiale în favoarea guvernului și parlamentului, precum și formarea unui ‘guvern de uniune națională’, se mai spune în comunicat.
UPDATE 12:22 Vladimir Râbak, preşedintele Radei Supreme (parlamentul unicameral), a semnat vineri un proiect de rezoluţie, votat joi, care interzice utilizarea forţei împotriva manifestanţilor, informează ITAR-TASS.
El a făcut o declaraţie în acest sens imediat după deschiderea şedinţei în plen, arătându-le deputaţilor documentul şi semnătura sa pe el. Anunţul a fost întâmpinat cu aplauze.
Parlamentari ai opoziţiei au generat o încăierare cu deputaţi ai puterii, opunându-se întreruperii lucrărilor parlamentului până după prânz, potrivit Agerpres.
‘Ruşine!’, au strigat unii dintre ei şi au mers către prezidiu şi tribuna Radei. La microfon s-au auzit cuvinte grele, producându-se şi o încăierare în care au fost implicaţi deputaţii Serghei Paşinski (Batkivşcina) şi Nestor Şufrici (Partidul Regiunilor). Nici joi seara nu a putut fi evitată încăierarea între opoziţie şi putere în cadrul legislativului.
UPDATE 11:38 Numărul poliţiştilor ucraineni ucişi în confruntările violente cu manifestanţii a ajuns la 16, iar cel al răniţilor la 130, potrivit ultimului bilanţ comunicat de Ministerul ucrainean de Interne, transmite agenţia EFE.
‘Avem până în prezent 16 morţi în rândul poliţiştilor. Circa 130 de agenţi au fost spitalizaţi cu răni produse de gloanţe’, se menţionează în comunicatul citat de EFE, care mai precizează că, de pe data de 18 februarie, când aceste confruntări au reizbucnit, 565 de poliţişti au primit îngrijiri medicale, potrivit Agerpres.
Anterior, Ministerul Sănătăţii a anunţat un bilanţ total de 77 de morţi, în timp de opoziţia susţine că numărul victimelor ar fi de peste o sută.
UPDATE 11:00 Protestatarii ucraineni au deschis focul asupra poliției între Piata Independentei din Kiev și clădirea parlamentului, potrivit Reuters. Poliţia a răspuns şi ea cu focuri de armă.
UPDATE 10:18 Un acord a fost convenit între puterea ucraineană, opoziţie, UE şi Rusia, la capătul unor negocieri-maraton, iniţiate după baia de sânge de la Kiev, soldată cu cel puţin 77 de morţi, de marţi până vineri, a anunţat preşedinţia ucraineană, citată de AFP.
Acest compromis între diversele părţi, despre care nu a fost furnizat niciun detaliu, ar trebui să fie semnat vineri, la 10.00 GMT, a precizat preşedinţia de la Kiev, într-un comunicat, potrivit Agerpres.
Mii de oameni au rămas peste noapte în Piaţa Independenţei marcată în ultimele zile de confruntări sângeroase între forţele de ordine şi protestatari. Ucrainenii nu renunţă la manifestaţii, deşi preşedintele Ianukovici a făcut mai multe concesii şi a acceptat organizarea de alegeri anticipate în acest an, potrivit premierului polonez.
Potrivit premierului Poloniei, liderul de la Kiev a acceptat formarea unui Guvern de uniune naţională în 10 zile. De cealaltă parte, opoziţia susţine că nu există niciun un acord cu Ianukovici.
Locuitorii Kievului au golit rafturile magazinelor de alimente şi bancomatele pentru a-şi face provizii, în timp ce în centrul capitalei băncile, restaurantele şi magazinele nu şi-au deschis porţile după noul val de violenţe.
Confruntările din aceste zile, soldate cu peste 100 de morţi, nu au rămas fără ecou, iar Uniunea Europeană, împreună cu Statele Unite, au anunţat o serie de sancţiuni aplicate liderilor ucraineni responsabili de vărsarea de sânge.
Miniştrii de externe din blocul comunitar au convenit să blocheze vizele şi să le îngheţe conturile celor vinovaţi de masacru.
Rusia a criticat acţiunile Uniunii Europene şi Statelor Unite, calificându-le ‘şantaj’ ce doar ar face lucrurile şi mai rele. Vladimir Putin a trimis un emisar la Kiev să se alăture efortului de mediere.
Ucraina este prinsă în menghina unui război geopolitic între Moscova – care o vede ca o piaţă şi aliat şi se teme că protestele s-ar răspândi în Rusia – şi Occident, care spune că ucrainenii ar trebui să aleagă liber integrarea economică cu UE.
Crescând presiunea asupra lui Ianukovici pentru a restabili ordinea dacă vrea un alt împrumut de care are nevoie disperată, primul ministru rus Dmitri Medvedev a declarat că Moscova nu va preda numerar unei conduceri ce îi lasă pe adversari ‘să îşi şteargă picioarele de ea ca un preş’.
Ministerul Sănătăţii ucrainean a anunţat că 77 de persoane au fost ucise de marţi după-amiază, ceea ce înseamnă că cel puţin 49 au murit în ciocnirile de joi. Acestea sunt, de departe, cele mai grave violenţe după ce Ucraina a apărut ca stat independent din colapsul Uniunii Sovietice în urmă cu 22 de ani, notează Reuters, potrivit Agerpres.
În timpul zilei, luptele de stradă s-au dat cu muniţie de război. Printre poliţişti s-au aflat şi lunetişti care au tras înspre manifestanţi, şi protestatarii, la rândul lor, au deschis focul.
Înregistrări video ale ciocnirilor de la marginea pieţei din Kiev arătau poliţişti anti-revoltă ‘Berkut’ fugind şi trăgând cu puşti automate în timp ce îşi acopereau colegii care se retrăgeau din piaţă. Un poliţist folosea o armă cu lunetă. Un militant al opoziţiei cu cască a fost filmat trăgând din spatele unui copac.
Criza din această ţară întinsă de 46 milioane de locuitori, cu o economie suferindă şi corupţie endemică, s-a agravat după ce Ianukovici a luat un împrumut de salvare de la Rusia de 15 miliarde de dolari în loc să semneze un acord amplu comercial şi de cooperare cu UE.
Rusia a oprit o nouă tranşă de împrumut până când nu vede stabilitate la Kiev şi a condamnat sprijinul SUA şi al UE pentru cererile opoziţiei ca Ianukovici, ales într-un scrutin în linii mari echitabil în 2010, ar trebui să împartă puterea şi să ţină noi alegeri.
Vezi şi „I Am a Ukrainian”. VIDEOCLIPUL PROTESTELOR din UCRAINA care a devenit viral în întreaga lume