Baie de sânge între traficanţii de droguri. Au murit şi copii

Potrivit unui comunicat al armatei - care atribuie atacul "Tovarăşului Jose" -, la faţa locului au fost găsite bileţele care îi îndeamnă pe localnici să nu participe la procesul electoral din 2021.
Filip Stan
25 mai 2021, 11:45
Baie de sânge între traficanţii de droguri. Au murit şi copii

Baie de sânge în Peru. Optsprezece oameni, între care doi copii, au fost ucişi într-un atac armat într-o regiune centrală din Peru unde se cultivă coca, relatează marţi AFP. Armata peruană a atribuit atacul rebelilor din gherila maoistă Sendero luminoso (Cărarea luminoasă).

Atacul s-a produs în satul San Miguel del Ene, situat pe valea fluviilor Apurimac, Ene şi Mantaro, principalul sector de producţie de coca din ţara sud-americană. Bilanţul se ridică la 18 morţi în rândul sătenilor, zece bărbaţi, şase femei şi doi copii, a precizat luni la televiziune şeful poliţiei antiteroriste, Oscar Arriola.

În regiune continuă să opereze Cărarea luminoasă, o gherilă maoistă care a luptat împotriva armatei peruane între 1980 şi 2000, într-un conflict soldat cu zeci de mii de victime. Potrivit unui raport al comisiei Adevăr şi Reconciliere (CVR) din 2003, Sendero Luminoso este responsabilă de 54% dintre cele 70.000 de victime – morţi şi dispăruţi – ale celor 20 de ani de conflict dintre armată, pe de o parte, şi gherilele Sendero Luminoso şi Mişcarea revoluţionară Tupac Amaru (MRTA, ghevaristă), pe de altă parte.

„Această baie de sânge ne aminteşte de epoca de barbarie şi teroare trăită de ţara noastră timp de peste 20 de ani şi care a dus la peste 70.000 de morţi şi un mare număr de dispăruţi”, a reacţionat arhiepiscopul Miguel Cabrejos, preşedintele Consiliului episcopal al Americii latine.

Erupţia vulcanului din Congo a produs 32 de victime. Bilanţul persoanelor decedate creşte de la o zi la alta
„Condamn ferm moartea acestor 14 oameni”, a transmis pe Twitter preşedintele interimar Francisco Sagasti, care a ordonat desfăşurarea de patrule militare şi poliţieneşti în zonă „pentru ca această acţiune teroristă să nu rămână nepedepsită”.

Potrivit unui comunicat al armatei – care atribuie atacul unei celule din Sendero Luminoso conduse de un anume Victor Quispe Palomino, cunoscut şi ca „Tovarăşul Jose” -, la faţa locului au fost găsite bileţele care îi îndeamnă pe localnici să nu participe la procesul electoral din 2021.

La 6 iunie, în Peru are loc al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, iar masacrul din San Miguel ar putea creşte şi mai mult tensiunile într-o campanie electorală deja polarizată. Candidata populistă de dreapta Keiko Fujimori îl acuză pe rivalul său Pedro Castillo (stânga radicală) că are legături cu aripa politică a Cărării luminoase, ceea ce acesta dezminte cu vehemenţă.

Autorităţile estimează că, în timp ce majoritatea liderilor gherilei au fost arestaţi, în zonele montane şi forestiere izolate au mai rămas circa 350 de combatanţi, care cooperează cu traficanţii de droguri.

Peru este unul dintre primii producători mondiali de coca şi cocaină, alături de Columbia şi Bolivia.

Aceasta este boala care ar fi apărut ca efect al vaccinului Pfizer. Anunţul făcut de specialiştii din domeniul Sănătăţii!

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Orașul din România unde cumperi un apartament cu 2 camere la doar 7.000 de euro. Ajungi imediat în centru, ai supermarket și restaurante aproape
Capital.ro
Amendă de 825 de lei. Greșeala pe care polițiștii nu o mai iartă. S-a schimbat legea
Playtech.ro
Oana Roman i-a deschis DOSAR PENAL lui Marius Elisei. De ce se războiesc părinții Isabelei
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
WhatsApp introduce o funcție senzațională. Totul se schimbă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Limba romani a apărut pe Google Translate! Ce variantă a acestei limbi a fost aleasă de Inteligența Artificială
Capital.ro
Niculina Stoican este în doliu: E primul răsărit fără matale MĂICUȚĂ
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Donald Trump aproape de moarte în urma unui atac armat în Pennsylvania
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'