Băiețelul de 7 ani al Danei Nălbaru învață pentru Bacalaureat prin homeschooling. Ministerul cere sesizarea organelor pentru părinţii care nu-şi trimit copiii la şcoală

Părinții care își retrag elevii de la școală și îi educă acasă, verificați de Inspectorate. O situaţia specială o au copiii Danei Nălbaru şi Dragoş Bucur.
Filip Stan
09 ian. 2024, 18:48
Băiețelul de 7 ani al Danei Nălbaru învață pentru Bacalaureat prin homeschooling. Ministerul cere sesizarea organelor pentru părinţii care nu-şi trimit copiii la şcoală
Fiul Danei Nălbaru este un geniu. La doar 7 ani se pregătește să dea Bacalaureatul: ”Are sute de cărți citite”

Copiii Danei Nălbaru nu merg la școală, fac homeschooling, iar mezinul familiei de pregătește de Bacalaureat la 7 ani.  Invitată la podcastul lui Mihai Morar, Dana Nălbaru a făcut o serie interesantă de confesiuni despre familie și despre mezinul acesteia. Dana este adepta unui sistem de homeschooling și nu și-a obligat niciodată copiii să meargă la școală. În plus, Kadri este un copil supradotat, iar la șapte ani el deja învață pentru admiterea la facultate!

„Sofia are aproape 6 ani de când învață acasă și Roxana, 2 ani. Kadri nu a fost niciodată la școală. El nu are nevoie. Nici nu știu unde să-l duc, de fapt. El acum învață pentru examenul de bacalaureat, un test care îți asigură intrarea la anumite facultăți. Eu cunosc un băiat în vârstă de 14 ani care a fost admis la Stanford, Harvard, dar nu ăsta e scopul. O facem mai mult de fun, că îi place foarte mult. Are sute de cărți citite. Pentru noi e ceva normal. E un copil vesel, care se joacă, însă mintea lui asimilează foarte repede. Înțelege niște lucruri de o finețe extraordinară. Mă blochează cu întrebările care țin de știință sau matematică. E haios să ai așa un copil. Se distrează foarte bine. Nu trebuie să îi repeți de două ori. Avea 5 ani când a început studieze chimie. Își alege singur cărțile, iar eu de multe ori nici nu știu ce citește”, a declarat Dana Nălbaru, în cadrul podcastului lui Mihai Morar.

Dragoș Bucur și Dana Nălbaru trăiesc o poveste de dragoste minunată de peste 18 ani și sunt binecuvântați cu trei copii: Sofia, care va împlini 17 ani în luna ianuarie, Kadri, în vârstă de 7 ani, și Roxana India, o fetiță adoptată în vârstă de 11 ani.

La momentul adopției, Roxana India avea doar 5 ani, iar integrarea ei în familia lui Dragoș Bucur s-a produs rapid. Fetița avea cinci ani atunci când a fost adoptată, iar viața ei s-a schimbat radical din acel moment.

Drăguș Bucur este un actor remarcabil, iar el și soția sa, Dana Nălbaru, se bucură de succesul copiilor lor. Fiica lor cea mare, Sofia, pare să își urmeze deja tatal în lumea cinematografiei. Cei doi au colaborat la scrierea unui scenariu de film cu câțiva ani în urmă, atunci când ea avea doar 11 ani.

Andreea Ionescu, fondatorul comunității Părinții cer schimbare: „Cu siguranță foarte multe familii din România aleg să facă homeschooling, mai ales începând cu perioada pandemiei. Sunt așa-zisele școli umbrelă, cele mai multe sunt în America, prețurile variază în funcție de sute de dolari, până la mai mult, în funcție de ce oferă, unii oferă cu curriculum foarte clară după care părinții merg, manuale, alții mai puțin.”

Mădălin Potoroacă este tatăl a patru copii, trei dintre ei educați exclusiv în sistem homeschooling. Cei mici sunt înscriși la o școală privată în Statele Unite, anunţă Pro Tv.

Mădălin Potoroacă, reprezentant național al Mișcării de Homeschooling din România: „Există variante foarte relaxate, care nu sunt cele acreditate și cu cât mergi spre o școală acreditată, procesul educațional e mai strict, mai rigid. În cazul nostru noi suntem supervizori, profesorii sunt în State, fiecare copil are profesori, materie, eu nu pot să aleg dacă copilul face o materie sau nu, are lecții, proiecte. De la clasa a 7-a copiii intră direct cu profesorii din State”.

Părinții apelează la aceste școli umbrelă din străinătate pentru că, legal, singurii care ar putea face școala de acasă sunt copiii cu probleme de sănătate.

Dacă nu își echivalează studiile în România, elevii retrași din școli rămân inițial cu situația școlară neîncheiată, apoi se regăsesc pe listele celor care au abandonat școala.

Ministerul Educației transmite inspectoratelor școlare să sesizeze organele de cercetare dacă părinții își retrag copiii de la școală. Învățământul la domiciliu – homeschooling – nu este recunoscut în România

Doi părinţi din Bihor, care și-au retras de la școală și au decis să-şi educe acasă toţi cei patru copii, au fost trimişi în judecată şi au primit câte 4 luni de închisoare, însă cu amânarea aplicării pedepsei, scrie Edupedu.ro. Nemulțumiți de faptul că, în 2020, copiilor li s-a cerut să poarte măşti la școală, au fost informaţi despre vaccinare și s-a trecut la predarea orelor în sistem online, în condițiile în care ei nu le-au permis copiilor accesul nici la internet şi nici la televizor, cei doi părinți din Bihor au decis să-și retragă copiii de la școală și să treacă la homeschooling.

Pentru că fenomenul a luat amploare, Ministerul Educației transmite inspectoratelor școlare să sesizeze organele de cercetare dacă părinții își retrag copiii de la școală, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro.

Citește și: În ce condiții pot fi instalate camere de supraveghere audio-video în clase și cum pot părinții să aibă acces la înregistrări

„Având în vedere informațiile potrivit cărora in România există familii care îți retrag deliberat copiii de la cursurile învăţământului obligatoriu, privându-i astfel de dreptul fundamental la învăţătură prevăzut la art. 32 din Constituția României, vă comunicăm următoarele:

Conform art. 12 din Legea învățământului preuniversitar 198/2023 cu modificările si completările ulterioare, „sistemul național de învățământ preuniversitar este constituit din totalitatea unităților de învățământ de stat, particulare și confesionale, autorizate să funcționeze provizoriu/ acreditate” sau în cadrul “unităților de învățământ preuniversitar înscrise în Registrul special al unităților de învăţământ preuniversitar care funcționează după un curriculum străin”. Orice altă formă de funcționare a unor entități care pretind că oferă servicii educaționale echivalente învăţământului obligatoriu este în afara Legii nr. 198/2023.”

Citește și: Noi reguli pentru profesori în 2024! Anunț de ultimă oră de la Ministerul Educației

În adresa Ministerului Educației se arată că, potrivit art. 14 din Legea învățământului preuniversitar, „părinții sau reprezentantul legal au obligația să asigure participarea la cursuri a beneficiarului primar minor pe întreaga perioadă a învățământului obligatoriu. Nerespectarea prezentei obligații constituie contravenție și se sancționează potrivit dispozițiilor art. 148 alin. (1) lit. a)”, care prevede: ”(1) Următoarele fapte constituie contravenții, în măsura în care nu constituie infracțiuni, și se sancționează după cum urmează:

a) nerespectarea dispozițiilor art. 14 alin. (1), din culpa părintelui sau a reprezentantului legal, în sensul interzicerii participării beneficiarului direct la programul școlar, se sancționează cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei.”

„Având în vedere prevederile invocate mai sus precum și atribuțiile ce vă revin, vă solicităm să luați, la nivelul județului/Municipiului Bucuresti, următoarele măsuri:

1. Informarea părinților, prin intermediul unităților de învățământ, cu privire la obligațiile care le revin pentru asigurarea dreptului la educație al copiilor;

2. Identificarea cazurilor de retragere a elevilor de la cursurile învățământului obligatoriu;

3. Informarea și colaborarea cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), filiala județeană/a Municipiului Bucuresti, pentru consiliere în vederea reînscrierii beneficiarilor primari în sistemul national de învățământ;

4. Colaborarea cu autoritatea publică locală pentru a monitoriza modul în care este respectat dreptul la educație;

5. Sesizarea organelor de cercetare pentru luarea tuturor măsurilor de intrare în legalitate;

6. Informarea obligatorie a Ministerului Educației cu privire la aceste situații.”

DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Spynews
Lux și opulență! Cum arată casa Andreei Tonciu. Vedeta a investit zeci de mii de euro | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Demisie! Cutremur în România în cursa prezidențială: Mi-a fost bine acești 10 ani
Playtech.ro
Fost concurent de la Puterea Dragostei, la un pas de tragedie! Fanii sunt șocați. Ce a pățit în Maldive
DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Adevarul
NATO ar învinge Rusia în câteva luni, dar ar plăti un preț mare. Care sunt riscurile
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Chefi la cuțite, 22 decembrie 2024. Trei concurenți au fost eliminați. Cum au reacționat jurații: ”Se năruie echipa”
Spynews
Horoscop luni, 23 decembrie 2024: Taurii vor avea zile încărcate
Evz.ro
Secretul celor mai gustoase sarmale din Bucovina. Ingredientul care le dă gustul aparte
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
El este Alexandru, tânărul de 26 de ani mort în accident, fără să aibă vreo vină! Iubita lui e în stare gravă
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a profețit sfârșitul. România se scufundă: Va fi un Uragan!
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Colica renală și hematuria, cele mai frecvente urgențe urologice
MediaFlux
CĂLIN GEORGESCU, la CURTEA de APEL! DECIZIE privind ANULAREA ALEGERILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!