„Se va aranja incetul cu incetul, nu acolo este pericolul. Pericolul este ca in secolul XXI este o problemă geopolitică care se putea aranja prin negocieri, dificile, cu concesii de ambele părţi, se rezolva acum prin violenta petru că din intamplare seful statului rusesc este un violent.”, este de părere istoricul Constantin Bălăceanu-Stolnici.
Citeşte şi: Zelenski ameninţă Rusia cu armele Occidentului: „Nu va exista linişte pentru ocupanţi”
Întrebat dacă consideră că preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut ce i-a stat în putinţă pentru evitarea sau oprirea războiului cu Rusia, Bălăceanu Stolnici a spus că „nu sunt neutru pentru că pentru mine Ucraina nu este stat agreabil, ne-a luat sudul Basarabiei, Insula Şerpilor, Bucovina de Nord şi este un stat construit artificial prin fragmente luate din alte parti, dar situaţia actuala, soluţia adoptata de Putin nu este una care corespunde cu reperele morale ale secolului XXI”.
În opinia, academicianului, „trebuia mai multa îngăduinţă, solutie, dar suntem intr-o poziţie in care marile puteri se freaca pe maini pentru ca isi vand armele, isi intrebuinteaza autoritatea ca sa diminueze puterea Rusiei fara sa trimita un om”.
„Este proces de diminuare politică, economică si militara a Rusiei exercitata prin ucraineni, ca niciun soldat european sa nu mearga acolo, doar prin arme, pe undeva este si ideea „sa se manance ei intre ei si le dam armament sa nu ne coste vieti omeneşti”, mai spune istoricul.
Întrebat dacă Ucraina va dispărea după acest război, Bălăceanu Stolnici a explicat că Ucraina este „artefact creat in 1922 de Lenin, in istorie nu exista, a aparut atunci republica inclusa in URSS si care s-a extins datorită lui Hrusciov cu Crimeea, care nu are nicio legatură istorica cu Ucraina si care sta ca un spin in piciorul lui Putin care vrea sa construiască imaginea de mare imperator ca Petru cel Mare şi si-a cerat doar imaginea de Ivan cel groaznic al sec XXI”.