Şeful INS, Vergiliu Voineagu, a precizat, miercuri, că declararea CNP-ului la recensământ este obligatorie, susţinând că discuţiile privind lipsa sancţiunilor dacă această informaţie nu este furnizată au fost generate de purtătorul de cuvânt al INS, „pregătit insuficient”, care a fost destituit.
Colectarea Codului Numeric Personal (CNP) la recensământ are bază legală, iar refuzul cetăţenilor români de a furniza această informaţie recenzorilor reprezintă o contravenţie care se sancţionează cu amendă între 1.500 şi 4.500 de lei, informează Institutul Naţional de Statistică
„Subiectele cuprinse în formularele de recensământ sunt obligatorii, mai puţin cele opţionale, respectiv: etnia, apartenenţa religioasă, limba maternă, precum şi cele legate de dizabilităţi – ultima secţiune din formularul P”, potrivit comunicatului emis de INS. Prin urmare, informaţiile referitoare la „ocupaţie”, „locul de muncă” etc. sunt obligatorii de furnizat şi înregistrat pentru toţi subiecţii recensământului.
Potrivit INS, informaţiile obţinute la recensământ, după prelucrarea datelor, vor fi utilizate pentru construirea statisticilor privind structura populaţiei pe ocupaţii şi grupe de ocupaţii, precum şi pe activităţi economice pentru diferite grupe de vârstă, sexe, medii de rezidenţă etc.
Recensământul populaţiei şi locuinţelor a început joi şi se va desfăşura până în 31 octombrie, iar primele date vor fi făcute publice cel târziu la sfârşitul lunii ianuarie 2012.