În nordul României, în judeţul Botoşani, sătenii se încălzesc cu un combustibil unicat în Uniunea Europeană. Mult sunt prea săraci şi nu-şi permit să cumpere cărbuni şi lemne pentru iarnă. Aşa că au găsit alt „combustibil”. Este vorba despre tizic, făcut din balegă de vacă amestecată cu paie şi pusă la uscat. Compusul este folosit de generaţii întregi.
Tradiția tizicului la Vorniceni datează de câteva sute de ani. Nu există ţăran din nordul Botoşaniului care să nu ştie cum se face sau care nu foloseşte tizicul. După epoca de glorie a Mușatinilor, țăranii din Vorniceni, cândva grorioși ostași ai lui Ștefan cel Mare, au ajuns tot mai săraci. Astăzi, trăiesc în mare parte din agricultura de subzistență și din creșterea animalelor. Mulţi tineri au plecat în străinătate să muncească.
Fabricarea tizicului nu este o practică recentă în zona Vorniceniului. Sătenii îl foloseau încă din vremea lui Ştefan cel Mare şi obiceiul prelucrării tizicului a fost transmis din generaţie în generaţie.
Procesul de fabricare începe vara, când marginile uliţelor se umplu de balegă de vacă şi paie.
”Nu-i greu de făcut. Toată lumea ştie aici cum se face. Se ia balegă de vacă, se amestecă cu lopata sau cu mâna cu paiele şi se bate. Îl batem cu picioarele până iese ca o plăcintă. Apoi se clădeşte şi se lasă la uscat. Când este gata îl băgăm la dos în magazie. Când dă frigul ne prinde bine”, a explicat o localnică de Vorniceni pentru Adevărul.