Balena Albastră, jocul care îi împinge pe adolescenţi la sinucidere, este un fake news. Dovezile care arată acest lucru

Presa românească a scris zilele acestea despre un joc online sinistru, "Blue Whale" (Balena Albastră), care a împins la sinucidere peste 130 de adolescenţi, şi care a ajuns şi în România, atrăgând tot mai mulţi tineri. Cât adevăr şi câtă închipuire stau la baza acestei psihoze a scris Bogdan Diaconu, preşedintele Partidului România Unită.
Iulian Tudor
16 mart. 2017, 16:28
Balena Albastră, jocul care îi împinge pe adolescenţi la sinucidere, este un fake news. Dovezile care arată acest lucru

Despre practicanţii jocului „Blue Whale” (Balena Albastră) se spune că ar fi încurajați de un ”ghid”/ ”tutore” să se sinucidă folosind un anume algoritm şi sute de astfel de tineri ar fi astfel în pericol în România.

De ”Balena Albastră” am discutat pe larg cu coordonatorul Safenet Bulgaria, Georgi Apostolov, într-o corespondență alertă, în timp ce vedeam cum ”sare” roata informațională pe canalele din România. Bulgaria s-a confruntat, luna trecută, cu același potențial de contagiune socială a acestei povești, care – ca orice poveste – are o sămânță de adevăr dar altfel este, în lungul și latul ei, falsă„, scrie Bogdan Diaconu.

Citeşte şi BALENA ALBASTRĂ, văzută din interior. Ce îi împinge pe tineri să se sinucidă „asistat” în jocul care a făcut deja zeci de victime

În continuare, preşedintele PRU publică scrisoarea lui Georgi Apostolov, în care acesta îşi prezintă concluziile, după o observare atentă a fenomenului Blue Whale. „Răspunsul, pe scurt, e NU – nici o dovadă deocamdată n-a ieșit la suprafață că există un astfel de joc online. Noi (n.m. Safenet) am căutat să postăm același comentariu în subsolul tuturor articolelor scrise atât în Bulgaria, dar și alte țări europene unde această ”farsă” morbidă despre BW a apărut în presa locală. În Bulgaria a trebuit să ducem un adevărat război (cyberwar) de la mijlocul lui Februarie, după ce povestea a fost preluată de mai multe site-uri de tip ”clickbait” (n.m. pagini internet care caută să capteze click-uri pentru trafic) care au creat panică în rândul părințior cu titluri de genul ”Jocul monstruos care împinge tinerii la sinucidere se apropie de Bulgaria” și alte rahaturi (n.m. în original) similare. Același lucru s-a întâmplat în Letonia, Kyrgistan și alte țări riverane Rusiei.

Da, au fost câteva grupuri pe varianta rusească a FB – Vkontakte, vizitate de adolescenți ruși care s-au jucat cu subiecte legate de moarte, povești de groază în care vorbeau de ”gurus” (kurator) care i-ar fi împins pe adolescenți să execute, în 50 de pași, diverse provocări ale căror final era suicidul. DAR, acestea au început în noiembrie 2015, și doar o persoană deocamdată a fost arestată (n.m. Filipp Budeykin), al cărui proces încă nu a început din lipsă de probe. E posibil ca, într-un an și jumătate, nici un alt suspect să nu fi fost găsit? Poliția și serviciile secrete ruse nu sunt vestite pentru ineficiența lor, nu crezi?
 
Un alt ”fapt” preluat de mass-media rusească a fost că, într-o perioadă de 6 luni (decembrie 2015 – mai 2016) au fost 130 de sinucideri, din care 80 de victime ar fi fost membri ai acestor grupuri. Demonstrează asta cauzalitate? Sau mai degrabă adolescenți vulnerabili la risc, atrași de o subcultură ”magică”? Ar fi regretabil dacă această știre, care este ”fake news”, va fi preluată de media din Vest, pentru că ulterior presa rusească va prelua poveștile republicate și va arăta către ele ca dovadă că toată mizeria asta e adevărată.
 
Pentru mine pericolul real e că diseminarea acestei știri poate declanșa fenomene indigo – alții vor fi încurajați să creeze astfel de grupuri online. În Bulgaria am avut două incidente, dar le-am raportat și FB le-a șters.
După ce știrea a fost propagată la începutul lui februarie 2017 (n.m. în Siberian Times), câteva lucruri s-au întâmplat, la nivelul autorităților: un grup de lucru sub tutela Președintelui a fost format pentru elaborarea de măsuri de prevenție a suicidului la adoelscenți, iar directorul Direcției Centrale de Investigații a cerut acțiuni legale în Parlament. Mai mulți politicieni au acuzat ”Serviciile secrete occidentale” și ”naționaliști ucrainieni” că încearcă un ”complot” care să distrugă ”generația tânără” din Rusia”.
 
Apariția acestui ”hashtag” e reală. Că au fost discuții despre sinucidere între tineri, iarăși e adevărat. Roskomnadzor (regulatorul telecom din Rusia) a început să închidă aceste grupuri. Dar că e un ”Joc” online, coordonat de ”oameni din umbră” – asta e fals. Am făcut multă cercetare aici, am verificat toate sursele din Rusia, de la site-uri clickbait la investigații jurnalistice și comunicare oficială. În nici un caz nu s-a putut dovedi că moartea prin suicid a unui adolescent s-a întâmplat pentru că a fost încurajat/ constrâns de un străin. Până și algoritmul (cei ”50 de pași”) e copiat dintr-o carte scrisă de-o adolescentă din Rusia, și care-a făcut o vreme vâlvă în Rusia și țările CSI (Kazakhstan, Ossetia, Letonia etc), dar care nu e cunoscută în alte părți„, a scris Georgi Apostolov.
 
La rândul său, Bogdan Diaconu adaugă: „Am găsit, pe Snopes (un website de verificare a veridicității unor știri), o analiză critică a fenomenului Balena Albastră lansat de ancheta, din vara lui 2015, de Novaya Gazeta. Snopes citează website-ul lenta.ru care a luat, la scurt timp după publicarea articolul, legătura cu More Kitov, ”creatorul” comunității de ”balene albastre”. Kitov nu doar că neagă că intenționa să împingă tinerii la suicid dar că, mai mult, Blue Whale (#bluewhale) a fost o inițiativă care să-i…ajute să n-o facă: ”Filip Lis/ Fox (Budeykin), care era administratorul grupului F57, dorea doar să crească numărul de followers pe pagina lui, pentru că voia să facă bani din publicitate„.
 
Câte despre România, Bogdan Diaconu scrie: „Între timp, în România, tinerii discută, pe rețelele de socializare, despre ”bluewhale”. Unii și-au făcut conturi pe VK. Majoritatea sunt curioși, fac glume, dar poate că alții sunt atrași de ideea unui astfel de algoritm. Realitatea este următoarea. La momentul de față fenomenul a fost semnalat doar în țări riverane Mării Negre respectiv Caspice (Ucraina, România, R. Moldova, Transnistria, Bulgaria, Letonia). Articolele merg toate către aceeași sursă, în timp ce anchetele critice sunt trecute cu vederea, ca și feedback-ul dat de ONG-uri care spun că, foarte probabil, #bluewhale  e o ”cârtiță” informațională care să ofere argument pentru schimbarea legilor privind supravegherea utilizatorilor Internet.
 
Între timp VK a instituit filtre suplimentare prin care blochează activitățile legate de fenomen. Instagram, mai mult, monitorizează aceleași hashtags și blochează postarea de imagini sugestive, respectiv încurajează adolescentul/ userul să discute cu un psiholog. Facebook spune că a instituit filtre anti-suicid de la 1 martie, lucru deocamdată nesubstanțiat„.
 
Concluzia este următoarea: „Problema nu e Internetul. Problema nu e că există grupuri unde se discută de suicid, și cum s-o faci.
 
Problema e că nu avem o strategie de prevenție eficientă a depresiei, și sinuciderii, la adolescenți.
 
Problema e că presa românească e leneșă, și prezintă doar o parte a problemei, de obicei cea senzaționalistă, pentru că trebuie să facă ”trafic” și să ”vândă”. Ori senzaționalul vinde.
 
Problema e că regulatorul român nu a avut, deocamdată, nici o reacție.
 
Problema e că adolescenții, în România, au acces ne-restricționat, nesupravegheați, la conținut online care poate merge de la pornografie, până la tot e înseamnă creepy, fie că e bluewhale, fie că e deep-web și illuminati, fie că e ”red-rooms” și alte povești urbane care sunt, aproape invariabil, invenții„.

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Rezultate parțiale turul 1. Georgescu a sărit în vârf, Ciolacu și Lasconi se luptă pentru locul doi
Spynews
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024. Toate informațiile despre cariera și familia lui
Bzi.ro
Ce profesie are Cristela: Soția lui Călin Georgescu a lansat mai multe cărți
Fanatik.ro
Dezvăluire bombă! Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: “Nole a fost primul om care m-a dus într-un bar!”
Capital.ro
Cristian Cioacă nu mai scapă. Decizia luată după moartea Elodiei Ghinescu
Playtech.ro
Călin Georgescu, TikTok, ratarea bulelor și, mai ales, a...
DailyBusiness
Cine este Călin Georgescu, candidatul de pe TikTok. Care sunt acuzațiile grave împotriva lui
Adevarul
Rusia a livrat Coreei de Nord un milion de barili de petrol, arată imagini din satelit
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău s-au despărțit din nou? Ce au făcut cei doi la câteva zile după scandalul de la vila afaceristului
Spynews
Iulia Vântur, imagine emoționantă alături de tatăl iubitului ei, Salman Khan. Ce relație apropiată are cu Salim Khan | FOTO
Evz.ro
Pericolul ascuns din frizerie. Multe persoane s-au îmbolnăvit
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Se schimbă permisele, cu examen auto susținut din nou obligatoriu. Ce șoferi îl vor da
StirileBZI
Indemnizație de 50% în plus la pensie! Cine beneficiază de această creștere
Prosport.ro
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
stirilekanald.ro
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
substantial.ro
Rusia declară că a respins un atac ucrainean nocturn în regiunea Kursk
MediaFlux
CUM a AJUNS CĂLIN GEORGESCU în TURUL II! BECALI a EXPLICAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
VIDEO: Traian Băsescu a așteptat zeci de minute la coadă, la vot, apoi „și-a luat-o” de la șeful de sală. Băsescu: „Ce ai? Ești nervos?”