Poliţia recomandă PRUDENŢĂ pe internet: Fără date personale şi întâlniri cu necunoscuţi
„Fiţi prudenţi în a oferi persoanelor cunoscute pe Internet informaţii personale despre voi sau familie, cum ar fi: numele, vârsta, CNP-ul, numărul de telefon, fotografii personale, adresa, şcoala la care învaţaţi ori locul de muncă. Prietenii din mediul online trebuie sa fie doar persoane pe care le şi cunoaşteţi în realitate. În cazul în care persoane cu care comunicaţi pe internet vă jignesc, ameninţă, vă transmit mesaje cu tentă sexuală sau poze cu conţinut pornografic, vă îndeamnă să consumaţi alcool ori droguri, ori vă provoacă să vă faceţi rău, anunţaţi apropiaţii şi faceţi o sesizare la Poliţie”, transmite Poliţia Română.
Poliţiştii recomandă să nu acceptăm întâlniri cu persoane cunoscute pe internet, precizând că „oamenii pot fi foarte diferiţi de ceea ce au pretins că sunt şi astfel puteţi deveni victima traficului de persoane sau a altor întâmplări tragice”.
„Nu spuneţi parola de la e-mail altor persoane, deoarece acestea pot trimite mesaje jignitoare în numele vostru sau pot intra pe site-uri interzise. Manifestaţi atenţie în utilizarea reţelelor de socializare. Este de preferat să restricţionaţi accesul la acestea, astfel încât să poată fi vizualizate doar de către prieteni. Evitaţi postarea pe Internet a fotografiilor personale. Aveţi în vedere că nu tot ceea ce citiţi sau vedeţi pe Internet este adevărat! Informaţiile aflate pe o pagină web pot fi postate de oricine, adult sau copil, multe din ele fiind neverificate sau eronate. De asemenea, fotografiile sau filmele pot fi modificate pe calculator şi pot înfăţişa situaţii care nu s-au petrecut niciodată. Nu instalaţi pe calculator programe sau aplicaţii, din surse nesigure sau din link-uri primite pe e-mail. Ele pot conţine viruşi şi pot produce pagube irecuperabile. În cazul în care primiţi pe e-mail mesaje de la persoane necunoscute, nu le deschideţi. De asemenea, nu accesaţi link-uri sau ataşamente primite odată cu astfel de mesaje”, mai recomandă poliţiştii.
Mesajul poliţiştilor este urmare a unei campanii demarate pornind de la jocul „Balena Albastră”, în care participantul are de îndeplinit mai multe sarcini care presupun autoizolarea, automutilarea şi chiar suicidul. Autorităţile spun că jocul nu este un fenomen în România însă campania este una de prevenire.
„Pe reţele de socializare, mai ales în ţări care folosesc limbi slavice, circulă un joc pe calculator, care are 50 de niveluri şi presupune îndeplinirea de către participant a unor sarcini pe care le primeşte de la un „custode” sau „mentor”. După intrarea în joc, mentorul distribuie participantului sarcini, iar ulterior, acesta trebuie să facă dovada că le-a îndeplinit prin trimiterea de fotografii sau filmuleţe. Sarcinile, trasate pe parcursul a 50 de zile, se referă la automutilare, ascultarea unor melodii cu mesaje suicidale, trezirea în mod sistematic la ora 4:20, vizionarea de filme sau videoclipuri de groază, escaladarea unor clădiri înalte, poduri, izolare de societate. Cazuistica din alte ţări ne-a indicat că acest joc nu este promovat doar pe reţele de socializare, ci şi pe forumuri private sau diferite canale pe web”, explică reprezentanţii Poliţiei Române.
Potrivit sursei citate, jocul poate purta şi alte denumiri, nu doar „Balena Albastră”, aşa cum a fost iniţiat, efectele lui fiind aceleşi. Jocul a apărut în Rusia, unde a făcut peste o sută de victime, extinzându-se şi în alte ţări, printre care şi Republica Moldova.
„Există ţări în care jocurile accesate în mediul virtual au făcut victime. Aveţi mereu în atenţie cu cine interacţionaţi dumneavoastră sau cei dragi, pe reţele sociale sau pe alte forme de comunicare pe internet (e-mail, messenger, forumuri)! (…) Vă recomandăm tuturor celor care sunteţi timoraţi sau ameninţaţi de „prietenii” din mediul virtual, să căutaţi sprijin la persoanele dragi sau la autorităţi. De asemenea, dacă în jurul dumneavoastră observaţi persoane care şi-au schimbat comportamentul în ultima perioadă, inclusiv în mediul online, anunţaţi autorităţile. Acordaţi-le timp celor dragi!”, transmit poliţiştii.
Ministerul Educaţiei propune blocarea accesului la acest joc pe teritoriul României, urmând să discute acest subiect cu reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Reacţia autorităţilor vine după ce cinci elevi ai Şcolii gimnaziale „Veronica Micle” din Iaşi, cu vârste cuprinse între 12 şi 13 ani, au ajuns la spital, vineri, după ce în timpul pauzei au decis să se joace un joc periculos, ţinându-şi respiraţia. Surse locale au spus că elevii ar fi jucat „Balena Albastră”, însă informaţia nu a fost confirmată de Poliţie. Inspectoratul Judeţean de Poliţie a deschis o anchetă.
Biserica Ortodoxă Română cere autorităţilor să ia măsuri de prevenţie.
Psihologii spun că motivele care îl duc pe copil la astfel de gesturi extreme ascund nevoia de a aparţine unui grup, simţind impulsul de a face gesturi periculoase pentru a primi admiraţie. Specialiştii susţin că perioada preadolescentină şi cea adolescentină reprezintă momentul în care copilul este tentat să participe la astfel de jocuri.