Balena Beluga ajunsă prin Sena ar putea muri de foame. Autorităţile franceze sunt pesimiste cu privire la şansele de supravieţuire ale mamiferului.
Deşi au încercat să-i facă o injecţie cu vitamine pentru a o ajuta să-şi recapete pofta de mâncare şi energia necesară drumului pe care îl are de parcurs până în apele reci ale Oceanului Arctic, autorităţile se tem că mamiferul nu va mai supravieţui prea mult în apele calde ale Senei.
„Suntem cu toții sceptici cu privire la propria capacitate a balenei beluga de a se întoarce în mare. Chiar dacă am îndruma animalul cu o barcă, ar fi extrem de periculos, dacă nu imposibil. Chiar și așa, eutanasia a fost exclusă deocamdată”, a spus un oficial francez pentru AFP, citat de Digi24.
Cei care s-au ocupat de operaţiunea de salvare a mamiferului i-au dat până acum hering şi păstrăv, însă acesta nu pare să fi acceptat mâncarea oferită.
„Este destul de slăbit și pare să aibă probleme în a mânca”, a spus un oficial local.
Reamintim că Beluga a fost văzută prima dată marţi, lângă o ecluză din Vernon, la aproximativ 70 km de Paris.Experții nu-şi pot da încă seama cum a reuşit mamiferul să se îndepărteze atât de mult de habitatul său natural.
„Provocarea pentru moment va fi să o hrănim, iar apoi s-o însoțim în deplasarea ei spre ocean„, a declarat Lamya Essemlali, de la organizația Sea Shepherd Franța, pentru Reuters. Experta spune că scoaterea balenei din apă este exclusă, riscul ca ea să moară fiind prea mare, potrivit BBC.
În mai, o balenă ucigașă a fost găsită moartă în Sena, după ce planul autorităţilor de a ghida mamiferul înapoi spre mare cu ajutorul stimulilor sonori a eșuat. Experții au concluzionat ulterior că era grav bolnavă.
În 2019, o balenă moartă a fost găsită în râul Tamisa, lângă Gravesend. Această descoperire a venit la doar câteva săptămâni după ce o balenă cu cocoașă, văzută înotând în aceeași întindere de apă, a murit. La acel moment, s-a crezut că balena a ajuns în Tamisa din cauza unei erori de navigație, posibil în timpul mareelor înalte.