Arătând că se bazează pe date ştiinţifice, guvernul canadian a anunţat sâmbătă că balena cu cocoaşă, cel mai mare mamifer de pe planetă după balena albastră, va fi considerată „specie care provoacă îngrijorare” şi nu „specie ameninţată”, scrie Agerores.
Ca urmare a acestei schimbări de încadrare, habitatul acestor cetacee nu va mai fi protejat de lege.
Decizia a fost luată „incredibil de repede”, a declarat Jay Ritchlin de la Fundaţia ‘David Suzuki’, unul din cele mai influente grupuri ecologiste canadiene. El consideră că este’îngrijorător că această modificare are loc chiar în momentul în care se analizează un proiect energetic major, respectiv conductele Northern Gateway.
Principalul partid de opoziţie din parlamentul federal canadian, Noul Partid Democratic (NPD, de stânga), a acuzat guvernul conservator că a vrut astfel să îşi ‘mulţumească prietenii din industria petrolieră şi să netezească calea proiectulu Northern Gateway’.
Guvernul a precizat totuşi în Monitorul Oficial că a acţionat conform unui raport realizat în 2011 de un comitet independent de oameni de ştiinţă care constatase ‘o mai mare abundenţă de exemplare ale speciei’ în largul coastelor canadiene la Oceanul Pacific.
Balena cu cocoaşă a fost declarată oficial specie ameninţată în 2005, la recomandarea unui grup de oameni de ştiinţă. În 2003 erau menţionate ‘câteva sute’ de cetacee într-un raport independent, iar în prezent populaţia de balene cu cocoaşă este estimată de guvern la circa 18.000 de exemplare.
Apărătorii acestei specii de balene s-au arătat îngrijoraţi în trecut de pagubele pe care le-ar fi putut produce traficul maritim aferent exportului de petrol spre litoralul Columbiei Britanice (vest) prin proiectul Northern Gateway.
‘Populaţia de cetacee a crescut’, recunoaşte Ritchlin, considerând că este totuşi prea devreme pentru a se renunţa la protejarea habitatului lor.
Desfăşurat de grupul canadian Enbridge, proiectul Northern Gateway (1.200 km) are ca scop transportul a 525.000 barili de petrol pe zi spre litoralul pacific canadian din Alberta (vest), cu traversarea Munţilor Stâncoşi. Conducta petrolieră dublă ar ajunge până în nordul Columbiei Britanice, în portul Kitimat, într-o zonă nepopulată din apropierea graniţei cu statul american Alaska. Grupurile petroliere canadiene speră să poată transporta astfel o mare cantitate de petrol spre Asia.
Populaţia locală şi-a manifestat deja ferm opoziţia faţă de acest proiect, iar guvernul federal canadian trebuie să ia o decizie până în luna iulie, încheie AFP.