Opera Națională București, instituție aflată în subordinea Ministerului Culturii, se alătură astfel demersurilor de ajutorare a balerinilor refugiaţi din Ucraina, precum şi a altor artiști deveniţi victime ale războiului de pe teritoriul ucrainean.
„Avem aici cinci balerini care au plecat din cauza ororilor de acolo, iar Opera a înţeles să-i găzduiască şi să le asigure toate condiţiile pentru a-şi continua repetiţiile, astfel încât să se menţină în formă. În funcţie de ce măsuri legislative vom reuşi să adoptăm privind integrarea în muncă a celor care vin din Ucraina, probabil că li se vor putea oferi şi lor contracte de colaborare. Vreau să-i felicit pe toți cei care reușesc să se implice în astfel de acțiuni, inclusiv instituțiile din subordinea Ministerului Culturii, care nu au întârziat să vină în întâmpinarea refugiaților.
Teatrul Naţional din Bucureşti este de asemenea pregătit să primească artişti, așa cum o face și Opera Naţională, pentru a-i integra în echipa lor atât cât va fi necesar. Știu că cei de acolo au folosit autocarul propriu pentru a ajuta la transportul refugiaţilor, în timp ce Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” şi Muzeul Naţional de Istorie a României au strâns alimente pentru refugiaţi.
De asemenea, Corul Madrigal a înregistrat Imnul Național al Ucrainei alături de Tania Kolotylo, o tânără refugiată din Ucraina cu o voce minunată. Este firesc să facem toate aceste lucruri, iar faptul că Ministerul Culturii este unul cu foarte multe instituţii în subordine şi cu foarte mulţi angajaţi ne ajută să lăsăm o amprentă importantă în acest demers de ajutorare a unor oameni care au nevoie, mai mult ca oricând, de alți Oameni”, a declarat Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, potrivit unui comunicat al instituţiei.
Datele Ministerului de Interne arată că de la începerea conflictului din Ucraina, 1.897 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Pe întreaga perioadă a procedurii, solicitanții de azil pot beneficia de cazare în centrele Inspectoratului General de Imigrări, dacă doresc acest lucru, precum și de măsuri de asistență materială, financiară, medicală, consiliere psihologică și juridică de specialitate, acces la piața forței de muncă și activități de adaptare culturală. De asemenea, pot beneficia de sprijinul organizațiilor internaționale și neguvernamentale care își desfășoară activitatea în domeniul migrației.
La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale IGI este de 64%.
În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, menționăm că, în data de 3 martie, 81.323 de persoane, dintre care 28.563 de cetățeni ucraineni, au intrat în țară, iar 98.856 de persoane, dintre care 22.011 cetățeni ucraineni, au părăsit teritoriul României.
Totodată, 20.857 de mijloace de transport au trecut frontiera pe sensul de intrare și 26.173 pe sensul de ieșire.
Citeşte şi: Vladimir Putin, avertisment pentru vecinii Ucrainei: „I-aş sfătui să nu escaladeze situaţia”