Dacă e diagnosticată în stadii incipiente, boala poate fi tratată cu succes. Studiile arată că rata de supraviețuire la cinci ani este de 93%, dacă tumora este diagnosticată la timp. Din păcate, în România și peste tot în lume, doar 15% dintre femei ajung din vreme la medic. Unul dintre cele mai importante motive este că simptomele bolii sunt comune altor boli, mai ușoare, și tind să fie trecute cu vederea, scrie doctorulzilei.ro.
Potrivit medicilor, cele mai importante simptome, care trebuie să dea de gândit femeilor, sunt creșterea circumferinței abdominale / balonarea persistentă, de lungă durată, senzația de sațietate precoce, durerile în abdomen, necesitate frecventă de a urina.
„Mergeți la medicul de familie dacă manifestati aceste simptome de mai mult de trei săptămâni. De asemenea, dacă aveți în familie pe cineva care a suferit de cancer ovarian, spuneți-i asta medicului„, spune Cezar Irimia, președintele Federației Asociaților Bolnavilor de Cancer din România.
Printre factorii de risc pentru cancerul ovarian, medicii menționează vârsta, istoricul familial și ereditatea. Dar nu exclud posibilitatea ca orice femeie să facă acest tip de cancer, de aceea este foarte importantă vizita la medic.
Citeşte şi Toate femeile trebuie să ştie asta. Acest obicei dublează riscul cancerului ovarian