Ursul cu ”burtă”, filmat într-o pădure din România, a ajuns vedetă printre români. „Ce-a mai mâncat grăsanul toată vara, zici că e luptător de sumo”, este una dintre reacțiile internauților de pe o pagină de Facebook.
Ursul cu un abdomen proeminent, înregistrat de o cameră dintr-o pădure românească, care face senzație pe Internet. Cum au reacționat oamenii când au vizionat filmarea cu animalul care încearcă să ajungă la un fruct dintr-un copac.
Acest lucru poate fi observat într-un clip postat pe social media de Regia Națională a Pădurilor Romsilva. Ursul a fost surprins în elementul său natural, în Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș, pe timp de noapte.
Proiectul care va permite uciderea a până la 500 de urşi pe an a trecut de Senat, dar ministrul Mediului se opune. Animalele ar putea fi vânate prin achitarea unei taxe speciale
Mișcându-se greoi datorită greutății sale și cu o burtă imensă, acesta pare să fie foarte obosit. Specialiștii susțin că este pregătit pentru iarnă și pentru hibernare, în timp ce internauții s-au amuzat copios de burta acestuia.
„Ce-a mai mâncat grăsanul toată vara, zici că e luptător de sumo”, „E gravid” sau„E cald și nu intră încă la hibernare”, sunt o parte dintre comentariile lăsate de oameni pe rețelele de socializare.
Specialiștii de la Regia Națională a Pădurilor au dezvăluit care este motivul pentru care ursul are ”burtă”. Mai mult, au explicat că urșii au, în general, habitatul în pădurile de munte și în cele mai dese din zonele deluroase.
Ei fac deplasări lungi pentru a-și găsi hrană și se folosesc de toate simțurile pentru a intra în posesia mâncării. Urșii apelează cel mai frecvent la simțul olfactiv, care este cel mai dezvoltat. Mâncarea lor este predominant vegetală, însă se hrănesc și cu pești, cervide, mamifere mici, păsări sau insecte.
„Cine a strâns toată vara și toamna… grăsime, evident, este pregătit pentru somnul de iarnă, precum acest urs care face un mic spectacol în fața unei camere de monitorizare a faunei instalată într-o pădure din Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș.
Urșii au centrul mirosului din creier de cinci ori mai dezvoltat decât cel al omului și mii de receptori ai mirosului în zona foselor nazale”, este descrierea făcută de experții români pe Facebook
Urşii atacă porcii de Crăciun în gospodării
Trei gospodării au fost sparte de un urs în ultimele zile în comuna Alimpești. Animalul este în căutare de hrană. Potrivit localnicilor, ar fi vorba de o ursoaică și un pui. Jandarmii au ajuns aseară la Alimpești, dar nu s-a reușit depistarea animalului.
„În conformitate cu prevederile O.U.G. 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora, în intravilanul localităților, se constituie o echipă de intervenție formată din responsabilii instituțiilor cu atribuții în domeniu care stabilește gradual metodele de intervenție. Recomandăm persoanelor să nu se apropie de animalele sălbatice, să se îndepărteze de zona de pericol, să sesizeze de urgență autoritățile competente prin SNUAU 112.”, potrivit IJJ Gorj.
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor Mircea Fechet a declarat, joi, referitor la proiectul de lege de la Senat avizat pozitiv care prevede posibilitatea ca aproximativ 500 de urşi să fie împuşcaţi anual, precum şi posibilitatea ca unii dintre aceştia să fie vânaţi în schimbul unei taxe, că „aşa cum arată el astăzi, nu-l putem susţine”. El a mai spus că, deşi a trimis spre publicare în Monitorul Oficial un ordin privind cotele de prevenţie şi de intervenţie, care face referire la 220 de astfel de exemplare, nu la 500, numărul de exemplare împuşcat este unul foarte redus, fiind vorba doar de 14 exemplare care au făcut obiectul ordinului respectiv. „Cu un singur lucru aş putea să spun că nu voi fi de acord. Acest lucru se referă la vânătoarea de trofee”, a mai precizat ministrul Fechet.