Bălţi cu apă puternic radioactivă, descoperite la centrala de la Fukushima

Bălţi cu apă puternic radioactivă au fost descoperite în apropierea unor rezervoare de stocare a lichidului contaminat la centrala nucleară japoneză avariată de la Fukushima, au anunţat compania de electricitate Tokyo Electric Power şi Autoritatea pentru reglementare nucleară.
Alina Costache
20 aug. 2013, 14:03
Bălţi cu apă puternic radioactivă, descoperite la centrala de la Fukushima

Radioactivitatea măsurată la aproximativ 50 de centimetri deasupra acestor bălţi era de aproximativ 100 milisieverţi pe oră, un nivel foarte ridicat care îi împiedică pe lucrători să se apropie prea mult de ele, a precizat aceeaşi sursă, potrivit Mediafax.

Un angajat al TPECO, societatea care administrează centrala devastată de tsunami din 11 martie 2011, a descoperit luni, în jurul orei locale 09.50 (03.50, ora României) că apa se scurgea printr-o valvă şi că se formaseră bălţi.

Această apă provine dintr-un rezervor de stocare, iar scurgerea continua marţi dimineaţa, potrivit Tokyo Electric Power (TEPCO), care a afirmat însă că apa contaminată nu s-a scurs în Oceanul Pacific.

Un mic zid amplasat în jurul rezervoarelor de apă ar fi trebuit să oprească lichidul în caz de scurgeri. Totuşi, s-ar putea ca unele valve să fi fost lăsate deschise, ceea ce a permis apei radioactive să se scurgă, de unde şi apariţia bălţilor în afara acestui spaţiu închis.

Autoritatea pentru reglementare nucleară situează acest ultim incident la nivelul 1 al scalei internaţionale a evenimentelor nucleare (Ines, de la 0 la 7), ceea ce corespunde unei „anomalii”. Aceasta nu a constatat totuşi vreo schimbare în nivelul de radioactivitate la o anume distanţă de bălţi.

„Am ordonat TEPCO să cerceteze care este rezervorul aflat la originea scurgerii pentru a o bloca”, a anunţat autoritatea.

TEPCO a început să pompeze apa din bălţi luni, la ora locală 19.00 (13.00, ora României), în ritm de un metru cub pe oră.

Gestionarea apei radioactive (stocată în sute de cisterne enorme amplasate special în diferite locuri ale complexului) constituie una dintre problemele cele mai acute cu care se confruntă TEPCO. Acest lichid provine în mare parte din sistemul de răcire indispensabil pentru reactoare.

În plus, apa cu grad înalt de contaminare s-a acumulat în subsol, între reactoare şi Oceanul Pacific din vecinătate, unde o parte se deversează în ritm de 300 de tone zilnic. De asemenea, TEPCO este în curs de a pompa acest lichid radioactiv pentru a încerca să reducă scurgerile în mare, pe care compania le negase înainte de a deveni evidente.

În urmă cu două săptămâni, premierul Japoniei, Shinzo Abe, a promis că autorităţile se vor implica mai mult în gestionarea acestei ape contaminate.

Potrivit expertului francez Jérôme Joly, director general adjunct la Institutul francez al radioprotecţiei şi siguranţei nucleare (IRSN), impactul asupra mediului înconjurător al acestor scurgeri de apă contaminată rămâne marginal în raport cu radioactivitatea totală emisă în 2011 în momentul accidentului.

Începând din martie 2011, TEPCO depune eforturi să facă faţă consecinţelor accidentului survenit la centrala Fukushima Daiichi (220 de kilometri nord-est de Tokyo), în urma unui seism foarte violent şi a unui tsunami.

DailyBusiness
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
Spynews
O insulă din Asia a fost numită cea mai pitorească din lume. Este o destinație de vacanță fabuloasă
Bzi.ro
Cercetare sociologică în ziua votului. Trei case de sondare vor face exit-poll, duminică, 18 mai 2025, pentru turul 2 de alegeri prezidențiale
Fanatik.ro
Rezultate finale vot Diasporă, 20% din secţii – alegeri prezidențiale 2025, turul 2. George Simion trece peste Nicuşor Dan! Surpriză totală, câți români din străinătate au votat și pe cine
Capital.ro
Alegeri prezidențiale turul 2, primele rezultate OFICIALE parțiale. Noul președinte al României
Playtech.ro
Cea mai frumoasă stațiune de pe litoralul bulgăresc, foarte aproape de România. Are hoteluri de lux, plaje late şi apă calmă
DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Adevarul
Cum să recunoaștem totalitarismul de la o poștă. Cele cinci stadii de acaparare a unui popor
wowbiz.ro
Soția lui Bursucu’, implicată într-un accident grav în Constanța! Informații de ultim moment
Spynews
Cine este Johannes Pietsch, câștigătorul Eurovision 2025. Austriacul este cunoscut după numele de J.J și are 24 de ani
Spynews
Soția lui Bursucu a făcut accident cu mașina în Constanța! Au fost găsite trei victime, dintre care două încarcerate | FOTO
Evz.ro
Panică în studio, la Realitatea. Anca Alexandrescu: Suntem sub atac!
Ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
kanald.ro
Soția lui Bursucu' a fost implicată într-un grav accident, în Constanța
Cancan.ro
Ce a postat George Simion pe pagina lui de Facebook la ora 21:07, cand s-au afișat rezultatele EXIT POLL
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Exit-poll alegeri prezidențiale 2025, turul 2. George Simion vs Nicușor Dan. Cine este noul președinte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Ce a postat Mădălina Ghenea în ziua în care noua iubită a milionarului Grigor Dimitrov, fostul partener al româncei, a scris că adoră „fiecare centimetru” din el
stirilekanald.ro
Sediul AUR, închis! Breaking news! Ce se întâmplă acum cu George Simion
Cum să-ți ”păcălești” stomacul. Alimentele care îți taie pofta de mâncare și nu îngrașă
MediaFlux
Rezultate alegeri prezidențiale Turul 2! A început numărătoarea voturilor din diaspora și România. Nicușor Dan a preluat conducerea UPDATE
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Statul virează bani pe 20 mai. Cine sunt românii care primesc ajutoare