Ban Ki-Moon, care a vorbit în faţa membrilor Consiliului de Securitate al ONU, a solicitat ca responsabilii ‘să dea socoteală’ pentru această „crimă josnică” şi a cerut Consiliului să prevadă sancţiuni dacă Damascul nu respectă planul de distrugere a arsenalului său de arme chimice.
„Cer cu insistenţă Consiliului (…) o rezoluţie clară”, a declarat Ban. Referindu-se la acordul americano-ruso privind dezarmarea chimică în Siria încheiat sâmbătă la Geneva, el a amintit că acesta prevede „că în caz de nerespectare (de către Damasc a angajamentelor sale) Consiliul de Securitate ar trebui să aplice măsurile de la capitolul 7 al Cartei ONU„. Acest capitol prevede aplicarea de sancţiuni ce pot merge până la utilizarea forţei, dacă o ţară nu respectă o decizie a Consiliului de Securitate.
„Sunt de acord că trebuie să existe consecinţe (pentru Damasc) în cazul nerespectării” angajamentelor, a adăugat Ban Ki-Moon, fără a vorbi totuşi de lovituri militare, notează AFP. În prezentarea pe care a făcut-o, pornind de la raportul experţilor ONU care au anchetat în Siria atacul din 21 august de lângă Damasc, secretarul general al ONU a evocat ‘dovezi flagrante şi convingătoare’ privind utilizarea gazului toxic sarin.
„Rezultatele (anchetei) sunt copleşitoare şi de necontestat”, a afirmat el. „Faptele vorbesc de la sine (…) Misiunea (de anchetă) a Naţiunilor Unite a confirmat de acum fără echivoc şi de o manieră obiectivă că au fost folosite arme chimice în Siria”, a subliniat înaltul oficial.
Pe lângă eşantioanele medicale şi indiciile pe care le-au cules, între care fragmente de muniţii, experţii, a precizat Ban Ki-Moon, au interogat şi 50 de supravieţuitori, medici sau echipe de salvare. Aceştia au descris „o gamă de simptome” mergând de la sufocări până la pierderea cunoştinţei, trecând prin iritaţii oculare şi greaţă. Echipele de salvare au „văzut numeroase persoane zăcând la pământ, mulţi morţi sau persoane care şi-au pierdut cunoştinţa” şi care nu prezentau răni aparente, a adăugat Ban Ki-Moon.
Washingtonul, Londra şi Parisul doresc să sporească presiunea asupra regimului sirian prin intermediul unei rezoluţii emise în virtutea capitolului 7, în timp ce Moscova refuză orice ameninţare militară împotriva aliatului său sirian, relevă agenţia franceză de presă.