Această recesiune violentă ar urma să fie urmată de o „relansare” dacă măsurile de carantină sunt ridicate progresiv, dar „viteza sa și amploarea” sunt supuse unui grad mare de incertitudine, a subliniat Lagarde. „Zona Euro se confruntă cu o contracție economică de o magnitudine și viteză niciodată văzute în timp de pace„, a mai spus ea.
În primul trimestru, PIB-ul zonei euro a înregistrat o cădere istorică de 3,8% potrivit datelor provizorii publicate joi de Eurostat. „Având în vedere marea incertitudine privind impactul economic (al pandemiei), scenariile de creștere ale BCE sugerează că PIB-ul ar putea să scadă între 5% și 12% în acest an„, a explicat ea. „Căderea activității economice în aprilie sugerează că impactul va fi probabil mai sever în trimestrul doi„, a continuat Lagarde.
Citeşte şi Pâinea s-ar putea scumpi la toamnă. Agricultorii din România se luptă cu seceta extremă din acest an
Creșterea ar urma să se „normalizeze în anii următori”, a detaliat șefa BCE, dar amploarea relansării depinde de durata măsurilor restrictive și de „succesul politicilor destinate să limiteze impactul asupra veniturilor și locurilor de muncă”. Iar degradarea economiei ar urma să aibă „un efect negativ” asupra inflației „în cursul următoarelor luni”, potrivit lui Lagarde.
În cadrul reuniunii guvernatorilor care a avut loc joi, BCE și-a menținut arsenalul, cu excepția imenselor credite acordate băncilor, cu condiții și mai favorabile, și s-a declarat pregătită să sporească volumul achizițiilor de datorii.