Banca Elveţiei, pregătită să ia noi măsuri dacă aprecierea francului va creşte riscurile

Consiliul de politică monetară al băncii centrale a Elveţiei este pregătit să ia noi măsuri dacă aprecierea francului va creşte riscul de deflaţie şi va ameninţa economia elveţiană, a declarat preşedintele instituţiei, Philipp Hildebrand.
Romania TV
06 nov. 2011, 14:24
Banca Elveţiei, pregătită să ia noi măsuri dacă aprecierea francului va creşte riscurile

Banca Naţională a Elveţiei anticipează „deprecierea francului, în continuare”, a afirmat Hildebrand pentru ziarul NZZ am Sonntag, într-un interviu publicat duminică, citat de Bloomberg.

„Dacă nu se va întâmpla asta, ar putea conduce la incidente de deflaţie şi ar putea afecta puternic economia. Suntem pregătiţi să luăm noi măsuri dacă perspectivele economice şi riscul de deflaţie le vor impune”, a arătat oficialul.

Banca centrală a Elveţiei a impus la începutul lunii septembrie un plafon de 1,2 franci al cursului franc/euro, cerut de oamenii de afaceri elveţieni pentru a apăra economia locală de riscuri după ce moneda se apreciase cu peste 17% în 12 luni, ameninţând exporturile şi ridicând riscul de deflaţie.

Guvernul elveţian şi-a redus în septembrie prognoza privind exporturile, iar mai multe companii de top din Elveţia, exportatori şi totodată angajatori importanţi, au anunţat scăderea vânzărilor din cauza aprecierii francului.

Întrebat dacă Banca Elveţiei intenţionează să ridice plafonul cursul de schimb, Hildebrand a arătat că instituţia „monitorizează datele şi va lua măsuri dacă va fi necesar”.

Francul elveţian a atins pe 9 august maximul istoric faţă de euro, la 1,0075 franci/euro. De la introducerea plafonului, francul s-a tranzacţionat între 1,2 şi 1,2474 franci/euro.

Francul a închis vineri la 1,22 franci/euro, în scădere cu 0,5%.

„Constatăm că politica noastră foarte clară privind introducerea cursului minim este foarte credibilă. La nivelul actual al cursului în raport cu euro, francul este încă evaluat prea sus”, apreciază şeful băncii centrale a Elveţiei.

Federaţia Elveţiană a Sindicatelor, care reprezintă circa 380.000 de salariaţi, a cerut în octombrie băncii centrale să ridice pragul la cel puţin 1,4 franci pe euro. Cel mai mare grup patronal de lobby al producătorilor din Elveţia a cerut de asemenea un curs mai ridicat.

Încercările din trecut ale băncii centrale de a stopa aprecierea francului, inclusiv prin achiziţii continue de valută de pe piaţă timp de 15 luni, au condus la o pierdere-record de 21 miliarde de dolari la instituţie în 2010. Banca a fost criticată dur de societatea civilă şi de politicieni, unii parlamentari cerând demisia lui Hildebrand.

Banca şi-a crescut de peste patru ori rezervele valutare din martie 2009 până în iunie 2010, când a pus capăt acestei strategii.

Hildebrand a afirmat în interviul citat că economia Elveţiei va creşte cu 1,5% în acest an, însă cu stagnare în semestrul al doilea.

DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Gigantul industrial care va veni în România în acest an. Va avea sediul aproape de autostradă și o deschidere rapidă către țări importante din Europa
Capital.ro
Călin Georgescu e demolat. Verdictul la care nu se gândea niciodată: Praf ne-am făcut
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Adevarul
Misterul bombelor atomice pierdute prin oceane. O singură astfel de armă are un randament de 3.8 megatone
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Vine ce e mai rău în această iarnă. România, lovită din plin
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultimul mesaj al Mihaelei, înainte să se stingă alături de tatăl ei după ce au plonjat cu mașina în râul Olt: „Ai fi nemuritoare...”
Cancan.ro
Digi RCS-RDS, anunțul începutului de februarie. Oferă acest smartphone de ultimă generație tuturor abonaților din România
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu nu va fi lăsat să candideze! Decizia CCR pe care o așteaptă toată România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Breaking news despre banii românilor!
substantial.ro
Un nou schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina: 150 de militari eliberați de fiecare parte
MediaFlux
SUSPENDAREA lui IOHANNIS, votată în Parlament! Informația momentului
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol