Specialiştii susţin că aceasta este o creştere importantă faţă de deceniul anterior, când organizaţia a început să monitorizeze acest proces menit să garanteze efectiv aplicarea de drepturi economice şi legale pentru toţi cetăţenii, indiferent de sex.
Potrivit calculelor specialiştilor citaţi de CNN, în privinţa ratei de progres, femeile nu vor dobândi egalitate deplină în drepturi până în 2073.
Ţări ca Belgia, Danemarca, Franţa, Letonia, Luxembourg şi Suedia au înregistrat punctajul de 100, potrivit raportului „Women Business and the Law 2019”. Între acestea, Franţa a făcut paşi importanţi în această direcţie, implementând legea împotriva violenţei domestice, a sancţiunilor privind hărţuirea sexuală la locul de muncă, precum şi introducerea concediului de maternitate plătit.
În schimb, ţări din Orientul Mijlociu şi din Africa sub-sahariană au fost cotate cu un scor de 47,37 de puncte. În aceste ţări din regiune, femeile au cel mult de o jumătate din drepturile rezervate bărbaţilor.
La nivel global, media egalităţii de sexe este în progres, de aproximativ 74.71, comparativ cu deceniul trecut. Cu toate acestea, potrivit studiului, la nivel global, femeile beneficiază de trei sferturi din cele ale bărbaţilor.
În materie de drepturi egale, Statele Unite au un scor de 83.75, plasându-se pe poziţia 50 în top, în timp ce Marea Britanie a înregistrat un scor de 97.5, iar Germania, de 91.88 şi Australia, de 96.88.
Cu toate acestea, potrivit aceleiaşi surse, la ora actuală, 2,7 miliarde de femei din toată lumea nu au drepturi egale cu bărbaţii în ceea ce priveşte accesul la un domeniu de activitate, practicarea unei meserii sau profesii, remuneraţie egală pentru ambele sexe pentru aceeaşi muncă.