Raportul Băncii Mondiale arată că „statele importatoare de bunuri care sunt adânc integrate în comerțul și lanțurile de valoare globale sunt în mod special expuse la evoluțiile mondiale”, făcând referire la Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Turcia, potrivit Digi24.ro.
Diferența dintre prognoza lunii iunie, de scădere cu 5,7% a economiei românești, și estimarea din ianuarie este de 9,1 puncte procentuale în jos.
Banca Mondială preconizează însă că economia României va crește, în 2021, cu 5,4%.
Datele Comisiei Europene din luna mai arată o diminuare cu 6% a economiei naționale pe anul acesta iar pentru 2021 Executivul european vede o revenire cu 4,2%.
La începutul lunii, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, estima că economia va avea o contracţie puternică anul acesta, dar revenirea va începe din trimestrul III.
Tot Banca Mondiala a transmis că economia mondială va avea o cădere de 5,2% în 2020, din cauza pandemiei de COVID-19 care a avut un impact „rapid şi masiv”, în ciuda măsurilor de asistenţă financiară. Numărul persoanelor ameninţate de sărăcie extremă, în acest context, se ridică la 70 până la 100 de milioane, subliniază instituţia.
În luna aprilie a acestui an, Gita Gopinath, economistul șef al Fondului Monetar Internațional a declarat faptul că economia globală va experimenta cea mai gravă recesiune de după Marea Depresiune din 1930, depășind criza financiară globală din anul 2009.