Banca Mondială intervine în cazul tunului de 300 de milioane de euro dat clujenilor de Emil Boc.”Metroul din Cluj-Napoca, proiect cuprins în PNRR, riscă să nu fie realizat”

Banca Mondială intervine în cazul scandalosului tun de 300 de milioane de euro dat clujenilor de Emil Boc și spune că metroul din Cluj-Napoca, proiect cuprins în PNRR, riscă să nu fie realizat.
Alina Costache
27 apr. 2023, 19:15
Banca Mondială intervine în cazul tunului de 300 de milioane de euro dat clujenilor de Emil Boc.”Metroul din Cluj-Napoca, proiect cuprins în PNRR, riscă să nu fie realizat”
Banca Mondială intervine în cazul tunului de 300 de milioane de euro dat clujenilor de Emil Boc.”Metroul din Cluj-Napoca, proiect cuprins în PNRR, riscă să nu fie realizat”

Banca Mondială intervine în cazul tunului de 300 de milioane de euro dat clujenilor de Emil Boc. Cel mai recent raport realizat de Banca Mondială scoate la iveală faptul că foarte multe proiecte cuprinse de România în PNRR riscă să nu fie implementate, iar printre acestea se numără și metroul din Cluj, prin intermediul căruia primarul Emil Boc le-a dat o teapă clujenilor de 300 de milioane de euro.

Citește și Metrorex are datorii de peste 33 de milioane de euro. Metroul din Capitală riscă să rămână fără mentenanţă

Banca Mondială intervine în cazul tunului de 300 de milioane de euro dat clujenilor de Emil Boc

Ministrul Investițiilor Europene, Marcel Boloș, a confirmat joi că raportul Băncii Mondiale a ajuns pe masa autorităților române care în acest moment poartă discuții cu reprezentanții Comisiei Europene pentru a stabili cu exactitate câte proiecte vor fi validate în cele din urmă.

„Într-adevăr avem acest raport al Băncii Mondiale, făcut de către experți și evaluează riscul pe care l-am avea pentru implementarea proiectelor din PNRR. A fost discutat și este în curs discuția aceasta cu reprezentanții Comisiei Europene, să vedem câte se vor valida din acele sume. 6 miliarde de euro e un buget imens, nu știu cât se va valida și cât va rămâne în final”, a declarat Marcel Boloș pentru Ecopolitic.

Potrivit raportului Băncii Mondiale, riscul major vine din întârzierea diferitelor stadii ale proiectelor (studii, lansarea licitațiilor, începerea lucrărilor). Experții spun că toate aceste proiecte trebuie terminate până la finalul anului 2026, când se încheie finanțarea din PNRR.

Unul dintre proiectele care riscă să nu mai fie implementate este metroul din Cluj-Napoca, un proiect pentru care s-ar aloca prin PNRR suma de 300 de milioane de euro.

Proiectul care abia a trecut de faza contestațiilor după ce Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) a respins pe data de 7 aprilie sesizarea făcută de asocierea Dogus-Siemens, cu privire la faptul că oferta sa a fost cu 300 de milioane de euro mai mică față de asocierea de firme Gulermak – Alstom, riscă acum să nu fie implementat.

Acest raport este ca o palmă venită din partea Băncii Mondiale pentru Emil Boc, dar și pentru asocierea Gulermak – Alstom – Arcada care a câștigat, în luna februarie, contractul de proiectare și execuție a metroului din Cluj cu o ofertă de 9 miliarde de lei, cu o diferență de 300 de milioane de euro mai mare față de celălalt ofertant.

Hoție de 300 de milioane de euro la Cluj!

Metroul din Cluj este cel mai mare proiect al Ministerului Transporturilor din ultimii 30 de ani de pe urma căruia atât autoritățile locale în frunte cu primarul Emil Boc, dar și asocierea de firme Gulermak – Alstom, care a câștigat contractul de proiectare și execuție a lucrărilor încearcă să stoarcă sume uriașe de bani.

La scurt timp după ce Primăria Cluj-Napoca a desemnat asocierea de firme Gulermak – Alstom, câștigătoarea licitației pentru proiectarea și execuția liniei de metrou din Cluj, celălalt ofertant, asocierea Dogus-Siemens, a depus contestație la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC).

În ciuda faptului că Dogus a atras atenția că oferta lor era cu 300 de milioane de euro mai mică, față de cea depusă de Gulermak și că au fost descalificați tehnic pe niște detalii nesemnificative precum: o serie de documente care nu erau traduse din engleză și niște CV-uri lipsă, Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC), a respins pe data de 7 aprilie contestația, dând undă verde lui Boc și găștii sale să semneze contractul care îi ”scapă” pe clujeni de 300 de milioane de euro, sumă care este echivalentul a jumătate din bugetul Primăriei Cluj pe anul acesta și cu care ar putea fi construite opt spitale.

Citește și Hoție de 200 de milioane de euro la Cluj! Clujenii vor aștepta mult și bine metroul. Licitația pentru construcția metroului a fost contestată

Spynews
Horoscop miercuri, 24 iulie 2024: Peștii vor avea parte de o surpriză plăcută
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Se schimbă vremea în România: un ciclon cu temperaturi scăzute și furtuni puternice ajunge în țara noastră
Capital.ro
Amendă dacă nu ai acest aparat în mașină. Este obligatoriu pentru șoferi
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Suspectul în cazul crimei din Brăila și-a sunat mama din arest! Ce i-a spus despre acuzațiile procurorilor
Spynews
Mâncare cu viermi pentru bolnavii de leucemie. Ce spun cei de la Spitalul Fundeni din Capitală / Video tulburător
Evz.ro
Acești șoferi nu mai au scăpare. Amenzile curg în ultima vreme
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Primele declarații făcute de presupusul autor al crimei din Brăila: „Am fost acolo”. Ce spune bărbatul despre vizita făcută Marinei, doctorița ucisă în propriul cabinet
Capital.ro
Au intrat banii pe carduri. Statul a efectuat plățile pe 22-23 iulie. Românii să-și verifice contul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Sms Candidat al Partidului Democrat, Kamala Harris Se Apropie de Donald Trump în Sondaje
MediaFlux
BANI ÎN PLUS pentru 3 milioane de pensionari. Care va fi CEA MAI MICA pensie
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!