Banca Mondială intervine în cazul tunului de 300 de milioane de euro dat clujenilor de Emil Boc. Cel mai recent raport realizat de Banca Mondială scoate la iveală faptul că foarte multe proiecte cuprinse de România în PNRR riscă să nu fie implementate, iar printre acestea se numără și metroul din Cluj, prin intermediul căruia primarul Emil Boc le-a dat o teapă clujenilor de 300 de milioane de euro.
Ministrul Investițiilor Europene, Marcel Boloș, a confirmat joi că raportul Băncii Mondiale a ajuns pe masa autorităților române care în acest moment poartă discuții cu reprezentanții Comisiei Europene pentru a stabili cu exactitate câte proiecte vor fi validate în cele din urmă.
„Într-adevăr avem acest raport al Băncii Mondiale, făcut de către experți și evaluează riscul pe care l-am avea pentru implementarea proiectelor din PNRR. A fost discutat și este în curs discuția aceasta cu reprezentanții Comisiei Europene, să vedem câte se vor valida din acele sume. 6 miliarde de euro e un buget imens, nu știu cât se va valida și cât va rămâne în final”, a declarat Marcel Boloș pentru Ecopolitic.
Potrivit raportului Băncii Mondiale, riscul major vine din întârzierea diferitelor stadii ale proiectelor (studii, lansarea licitațiilor, începerea lucrărilor). Experții spun că toate aceste proiecte trebuie terminate până la finalul anului 2026, când se încheie finanțarea din PNRR.
Unul dintre proiectele care riscă să nu mai fie implementate este metroul din Cluj-Napoca, un proiect pentru care s-ar aloca prin PNRR suma de 300 de milioane de euro.
Proiectul care abia a trecut de faza contestațiilor după ce Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) a respins pe data de 7 aprilie sesizarea făcută de asocierea Dogus-Siemens, cu privire la faptul că oferta sa a fost cu 300 de milioane de euro mai mică față de asocierea de firme Gulermak – Alstom, riscă acum să nu fie implementat.
Acest raport este ca o palmă venită din partea Băncii Mondiale pentru Emil Boc, dar și pentru asocierea Gulermak – Alstom – Arcada care a câștigat, în luna februarie, contractul de proiectare și execuție a metroului din Cluj cu o ofertă de 9 miliarde de lei, cu o diferență de 300 de milioane de euro mai mare față de celălalt ofertant.
Metroul din Cluj este cel mai mare proiect al Ministerului Transporturilor din ultimii 30 de ani de pe urma căruia atât autoritățile locale în frunte cu primarul Emil Boc, dar și asocierea de firme Gulermak – Alstom, care a câștigat contractul de proiectare și execuție a lucrărilor încearcă să stoarcă sume uriașe de bani.
La scurt timp după ce Primăria Cluj-Napoca a desemnat asocierea de firme Gulermak – Alstom, câștigătoarea licitației pentru proiectarea și execuția liniei de metrou din Cluj, celălalt ofertant, asocierea Dogus-Siemens, a depus contestație la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC).
În ciuda faptului că Dogus a atras atenția că oferta lor era cu 300 de milioane de euro mai mică, față de cea depusă de Gulermak și că au fost descalificați tehnic pe niște detalii nesemnificative precum: o serie de documente care nu erau traduse din engleză și niște CV-uri lipsă, Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC), a respins pe data de 7 aprilie contestația, dând undă verde lui Boc și găștii sale să semneze contractul care îi ”scapă” pe clujeni de 300 de milioane de euro, sumă care este echivalentul a jumătate din bugetul Primăriei Cluj pe anul acesta și cu care ar putea fi construite opt spitale.