În calitate de ministru al educației, Liviu Maior a inițiat primul proiect de reformă a învățământului din România, prima lege a calității învățământului superior (Legea nr. 88/1993 privind acreditarea instituțiilor de învățământ superior), a introdus Legea învățământului 84/1995 și a finalizat primele negocieri cu Banca Mondială, pentru mai multe proiecte de finanţare.
Începând din anul 1996, prof. univ. dr. Remus Pricopie s-a implicat activ în proiectele derulate de Banca Mondială pentru dezvoltarea sistemului de învățământ din România: realizarea strategiei pentru reducerea părăsirii timpurie a şcolii, educația pe tot parcursul vieții şi strategia pentru creşterea gradului de participare în învăţământul superior, implementarea unor programe educaționale de calitate, precum proiectul privind învățământul secundar („ROSE”) din România, studii, rapoarte și analize, realizate împreună cu experți internaționali și specialiști ai Băncii Mondiale.
Citește și Remus Pricopie, rectorul SNSPA: „Putin, ca orice criminal de război, este foarte periculos”
De asemenea, SNSPA a organizat în parteneriat cu Banca Mondială numeroase evenimente care au reunit reprezentanți ai Băncii Mondiale, profesionişti din educaţie, profesori din învăţământul superior şi din cel preuniversitar. Dintre acestea menționăm: lansarea “World Development Report 2018: Learning to Realize Education’s Promise”, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României (2018), lansarea globală a raportului Băncii Mondiale “Reaping Digital Dividends: Leveraging the Internet for Development in Europe and Central Asia” (2017), lansarea “World Development Report: Digital Dividends” (2016).
Aniversarea a 30 de ani este un moment special pentru a face un bilanț al activității desfășurate în România. Grupul Banca Mondială a deschis biroul din București în anul 1991, și, timp de trei decenii, a fost un susținător consecvent şi de încredere, susținând aspirațiile cetățenilor, privind creșterea și modernizarea României.
Citește și Nicolae Ciucă: „Banca Mondială a confirmat creşterea economică de 4,6%”