Banca Naţională a Elveţiei a anunţat că dobânda de referinţă creşte cu 50 de puncte de bază – de la minus 0,75% la minus 0,25%. Decizia surprinzătoare a dus la aprecierea francului elveţian, în creştere cu 1,7%. Astfel, s-a ajuns la un curs de 1,02 franci elveţieni pentru un euro, fiind vorba despre cel mai puternic nivel din ultimele aproape două luni.
Hotărârea Băncii Naţionale a Elveţiei a fost luată la doar câteva ore după Rezerva Federală a SUA (Fed) a majorat miercuri cu 0,75 de puncte procentuale rata dobânzii, la un interval cuprins între 1,50% şi 1,75%, cea mai mare creştere începând din 1994, pentru a contracara inflaţia ridicată. Mai mult, analiştii estimează că Banca Centrală Europeană va luat o decizie similară în luna iulie, scrie Financial Times.
Citeşte şi: Mii de români, în vizorul ANAF. Cum vrea Fiscul să colecteze taxe şi impozite restante
Banca Elveţiei se alătură astfel direcţiei de înăsprire a politicii monetare, adoptată de tot mai mulţi creditori pentru a lupta cu inflaţia. Oficialii băncii sunt de părere că decizia luată în privinţa dobânzii de referinţă nu este suficientă şi va fi nevoie de mai multe măsuri pentru a ţine sub control inflaţia.
„Vom urmări îndeaproape evoluţiile şi vom fi gata să luăm toate măsurile necesare în funcţie de fiecare scenariu”, a declarat Thoms Jordan, preşedintele Băncii Centrale.
În luna mai, rata inflaţiei în Elveţia a ajuns la 2,9%, adică cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani.
Mai mult, în Statele Unite, Rezerva Federală (Fed) a estimat o încetinire a economiei americane şi o creştere a ratei şomajului în următoarele luni, transmite agenţia Reuters, citată de Agerpres.
Datele publicate vineri de Departamentul american al Muncii arată că în ritm anual preţurile de consum au crescut la 8,6% în mai (de la 8,3% în aprilie), ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani.
„Inflaţia rămâne la un nivel ridicat, reflectând dezechilibrele între cerere şi ofertă legate de pandemie, preţul mai ridicat al energiei şi presiunile extinse asupra preţurilor”, se arată în comunicatul dat publicităţii de Comitetul de politică monetară al Fed (FOMC), la finalul şedinţei de politică monetară.
Instituţia „îşi exprimă angajamentul ferm în vederea revenirii inflaţiei la ţinta de 2%” şi menţionează ca surse ale inflaţiei războiul din Ucraina şi restricţiile din China.
Citeşte şi: O monedă românească s-a vândut cu 200.000 de euro la o licitație. Cum a fost stabilit prețul (FOTO)