Bancherii vor să primească date de la Fisc despre clienţii lor

Băncile vor putea primi date de la Fisc privind situaţiile financiare declarate de potenţialii clienţi numai dacă va fi modificat Codul de Procedură Fiscală în legătură cu definirea secretului fiscal, iar accesul va fi limitat, fără ca băncile să poată urmări în timp evoluţia debitorului, informează Mediafax.
Filip Stan
28 feb. 2013, 17:01
Bancherii vor să primească date de la Fisc despre clienţii lor

„La discuţiile dintre ARB, BNR şi ANAF s-a cerut acceptul instituţiei pentru a facilita accesul băncilor la bazele de date ale Fiscului. Astfel, băncile ar urma să aibă posibilitatea de a interoga situaţia fiscală a celor care aplică pentru credite sau alte instrumente de finanţare, simplificându-se procedurile existente, ca un avantaj pentru toţi jucătorii. Totuşi, acordul de la Fisc va fi unul condiţionat, şi pe un termen definit. Băncile vor putea verifica un client doar când aplică pentru un produs de finanţare, nu şi pe perioada de derulare” , au declarat pentru Mediafax surse apropiate discuţiilor.

Băncile au propus încă din urmă cu câţiva ani să poată verifica direct la ANAF datele privind situaţia financiară a clienţilor persoane fizice şi juridice, atât pentru a se asigura că informaţiile livrate de aplicanţi nu sunt false, dar şi pentru degreva clienţii de birocraţia implicată.

Discuţiile dintre ARB şi ANAF au fost intensificate în 2012, dar spre finalul anului au fost suspendate, înainte de campania electorală. Necesitatea unui acord a devenit cu atât mai presantă cu cât Parchetul a început anul trecut ample anchete privind mari fraude în mai multe bănci, implicând declaraţii false privind bilanţurile contabile sau chiar acte de identitate false.

În cadrul discuţiilor dintre ARB, ANAF şi BNR s-a propus, pentru început, ca băncile să solicite, pe baza unui acord dat de client, date din bilanţuri şi situaţia plăţilor restante înegistrate de acesta.

Ulterior, tot cu acordul clientului, ANAF ar urma să acorde acces cu certificat calificat la o bază de date unde să fie postate informaţiile necesare, cu asigurarea identităţii şi trasabilităţii operaţiunilor.

Codul de procedură fiscală prevede că funcţionarii publici din cadrul administraţiei fiscale, inclusiv persoanele care nu mai deţin această calitate, sunt obligaţi să păstreze secretul asupra informaţiilor pe care le deţin ca urmare a exercitării atribuţiilor de serviciu.

„Informaţiile referitoare la impozite, taxe, contribuţii şi alte sume datorate bugetului general consolidat pot fi transmise numai: a) autorităţilor publice, în scopul îndeplinirii obligaţiilor prevăzute de lege; b) autorităţilor fiscale ale altor ţări, în condiţii de reciprocitate în baza unor convenţii; c) autorităţilor judiciare competente, potrivit legii; d) în alte cazuri prevăzute de lege”, se menţionează în Cod.

De asemenea, Codul de procedură fiscală stabileşte că şi autoritatea care primeşte informaţii fiscale este obligată să păstreze secretul asupra informaţiilor primite.

Ca excepţie, pot fi transmise informaţii privind operaţiunile fiscale contribuabilului însuşi sau succesorilor acestuia.

„Este permisă transmiterea de informaţii cu caracter fiscal în alte situaţii decât cele prevăzute la alin. (2), în condiţiile în care se asigură că din acestea nu reiese identitatea vreunei persoane fizice sau juridice”, se mai spune în Cod.

Directorul direcţiei Supraveghere din Banca Naţională a României, Nicolae Cinteză, a declarat recent că a fost făcut un prim pas pentru finalizarea unor înţelegeri privind schimbul de date între bănci şi Fisc, sau bănci şi Evidenţa Populaţiei, întrucât Serviciul de Telecomunicaţii Speciale ar fi fost de acord să asigure securitatea transmisiei de date.

Spynews
David Popovici a vorbit despre relația pe care o are cu Taisia, iubita lui: „Mă face să nu mă simt vinovat”
Bzi.ro
Ioana Tamaș, apariție incendiară, în costum de baie! Soția lui Gabi Tamaș, în vârstă de 36 de ani, a făcut senzație pe plaja din Bali
Fanatik.ro
Ce a putut să găsească un turist român ajuns pe plaja din Olimp: ”Unde trăim, în Africa de Sud?”
Capital.ro
Dezvăluire cumplită despre Traian Băsescu. Suferința fost mare
Playtech.ro
Lili Sandu a arătat TOT. Imagini de senzație cu vedeta la 45 de ani. Arată FABULOS
DailyBusiness
Decizie finală! Ce se întâmplă cu taxele în 2025
Adevarul
E Budapesta peste București? Un vlogger celebru dă verdictul. „Sunt șocat de ceea ce văd, priviți câtă nesimțire aici” VIDEO
Spynews
Țara de vis în care să vă petreceți anii de pensie. Serviciile medicale sunt gratuite și se află în topul statelor cu un nivel de trai avantajos
Spynews
David Popovici luptă pentru aurul olimpic și la 100 de metri. Programul de marți al românilor la Jocurile Olimpice de la Paris
Evz.ro
Menții răcoare în casă pe caniculă. Cum poți face economie în portofel
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
David Popovici explică succesul victoriei de la JO 2024. Ce a făcut după startul cursei, asta i-a adus AURUL
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Atenționare pentru românii care călătoresc în Grecia. Zeci de incendii de vegetație au izbucnit în ultimele 24 de ore
Capital.ro
Bani pentru FEMEILE din România. 4 septembrie, data limită la dosar. Mii de euro de persoană
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum își apară fiul după tragedia provocată: „Dumneavoastră nu ați fost începător?”
substantial.ro
Emisarii armean și turc s-au întâlnit la graniță pentru normalizarea relațiilor bilaterale
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind ADERAREA la SCHENGEN! AUSTRIA a ANUNȚAT!
Shtiu.ro
Curiozități despre David Popovici, omul-anfibie. Ce înălțime și ce obiceiuri are sportivul?