La licitaţie au participat 800 de bănci, faţă de 523 la operaţiunea similară din decembrie, când BCE a împrumutat un total de 489 miliarde euro.
BCE a injectat astfel în sistem, numai prin cele două operaţiuni, peste 1.000 miliarde euro în puţin peste două luni.
Moneda euro s-a apreciat uşor faţă de dolar după anunţarea rezultatelor licitaţiei, iar acţiunile europene nu au afişat variaţii importante.
BCE a ales să nu ofere o dobândă fixă în cadrul celor două operaţiuni. Rata pentru următorii trei ani reprezintă dobânda medie a principalelor operaţiuni de refinanţare la o săptămână. Astfel, dobânda la care s-au împrumtuat băncile este de 1%, un minim record de la înfiinţarea BCE. Băncile pot plăti împrumuturile integral sau în tranşe, începând de la un an după contractarea lor.
BCE speră că fondurile nelimitate puse la dispoziţia băncilor la dobânzi reduse vor avea numeroase efecte favorabile, precum consolidarea creditării interbancare, creşterea împrumuturilor către economie şi stimularea interesului investitorilor pentru obligaţiunile de stat de la periferia zonei euro.
Surse apropiate situaţiei au declarat pentru Reuters că BCE vrea ca operaţiunea de miercuri să fie ultima facilitate de refinanţare pe termen lung, pentru a evita apariţia unei dependenţe a băncilor de astfel de condiţii de finanţare.