Agenda discuţiilor s-a concentrat pe două subiecte de o importanţă majoră atât pentru instituţile financiar bancare chineze, cât şi pentru statul român. Primul subiect se referă la posibilitatea finanţării de către aceste bănci a companiilor chineze care doresc să dezvolte proiecte în România, în absenţa unor garanţii oferite de stat, potrivit unui comunicat al DPIIS.
De altfel, niciun stat din Europa Centrală şi de Est nu oferă garanţii guvernamentale în dezvoltarea proiectelor de investiţii. În România nu este favorizată politica acordării garanţiilor de stat, ci implementarea proiectelor de concesiune sau de Parteneriat Public Privat viabile economic şi financiar, prin care investitorul privat să-şi recupereze investiţia sau împrumutul atras de pe piaţă din veniturile rezultate din proiectul de infrastructură.
Spaţiul fiscal românesc este relaţionat elementelor ce conturează deficitul bugetar, conform Eurostat, şi prevederilor Tratatului de la Maastricht. În 3 ani de zile România a trecut de la un deficit bugetar de 8,7% din PIB la sub 3% din PIB, înregistrandu-se astfel al doilea mare efort de consolidare fiscală din UE. Datorită acestui efort România a ieşit din procedura de deficit excesiv.
Al doilea subiect de pe agenda discuţiilor a fost posibilitatea demarării de proiecte care să acceseze finanţarea diponibilă în cadrul facilităţii oferite de Guvernul chinez. Este vorba despre linia de credit de 10 miliarde USD pentru realizarea de proiecte de cooperare în ţările ECE, precum şi despre fondul de cooperare pentru investiţii, în valoare de 500 milioane USD, cu participarea instituţiilor financiar-bancare din R. P. Chineză.
Delegaţia română condusă de ministrul Dan Şova este prima delegaţie din Europa Centrală şi de Est care s-a întâlnit cu liderii China Investment Corporation (CIC). Aceasta din urmă a fost înfiinţată în anul 2007 cu scopul de a investi în afaceri pe termen lung, majoritatea investiţiilor fiind făcute în Statele Unite şi Europa Occidentală.
Cu ocazia celor trei întrevederi, ministrul român a prezentat proiectele prioritare pentru România pentru viitorul apropiat: podul peste Dunăre de la Brăila, tronsonul rămas neexecutat din Autostrada Transilvania, Hidrocentrala de la Târniţa Lăpuşteşti, aflatat în legătura directă cu terminalele 3 si 4 de la Cernavodă, şi autostrada Piteşti – Craiova.
Pe langă posibilitatea finanţării companiilor chineze care doresc să dezvolte proiecte în România, reprezentanţii CIC s-au aratat interesaţi şi de procesul de privatizare a companiilor românesti. În prezent există 11 companii de stat aflate în proces de privatizare.
Pe de altă parte, China Development Bank a solicitat părţii române realizarea, până în luna noiembrie, a unor prezentări detaliate şi estimări financiare ale proiectelor de investiţii prioritare pentru România în vederea analizarii lor în scopul demarării viitoarelor proceduri de finanţare.