Era ghișeului bancar e pe cale să apună. În timp ce clienții, fideli experienței fizice trag de frâne, băncile apasă accelerația digitalizării. Adaptarea nu mai e o opțiune – e o necesitate!
Recent, lanțul bancar TD Bank, cunoscut în special pe Coasta de Est a SUA, a anunțat închiderea a 38 de sucursale în cel puțin zece state americane. Alte instituții financiare de renume la nivel național, precum Bank of America, Chase și Wells Fargo, au notificat autoritățile competente în legătură cu noi închideri de sucursale.
Bank of America deține „onoarea” de a fi închis cele mai multe sucursale în 2024 – mai exact 168 – și pare să continue în aceeași direcție și în 2025, cu încă 9 închideri, care fuseseră programate între 7 februarie și 14 martie. Coincidență sau nu, în aceeași perioadă, și Chase a depus documentația necesară pentru a închide tot 9 sucursale scriu editorii de la moneydigest.com.
Potrivit publicației Diario AS, Wells Fargo a închis deja 23 de sucursale în 11 state în 2025 și a solicitat aprobarea pentru închiderea altor 32 în perioada următoare. Motivele din spatele acestor decizii țin de scăderea valorii activelor, creșterea cerințelor de reglementare și tranziția accelerată către bankingul online și mobil – aspecte detaliate mai jos.
Este clar că acest trend al închiderii sucursalelor nu dă semne că s-ar opri curând. De fapt, raportul dintre numărul de clienți și numărul de sucursale a ajuns la un nivel nemaivăzut din 1995.
Într-un comentariu pentru Daily Mail, specialistul în marketing digital Darren Kingman afirmă: „Este evident că ne îndreptăm către o societate fără numerar, dar această creștere a numărului de clienți per sucursală – în contextul în care peste 200 de milioane de americani încă efectuează depuneri în numerar – va duce inevitabil la timpi de așteptare mai mari și la o experiență generală a clientului mai slabă.”
Persoanele în vârstă sunt printre cele mai afectate de închiderea sucursalelor locale, deoarece mulți dintre ei nu sunt la fel de familiarizați cu aplicațiile bancare mobile precum generațiile tinere.
Potrivit datelor Statista, 45% dintre titularii de cont bancar au efectuat operațiuni direct într-o sucursală fizică, în ultimul trimestru al anului 2024. Chiar dacă acest procent este cu 8 puncte procentuale mai mic față de acum cinci ani, rămâne semnificativ.
Rezerva Federală din SUA obligă băncile să notifice în scris cu cel puțin 90 de zile înainte de închiderea unei sucursale. Acest interval oferă timp clienților să se adapteze sau să opteze pentru o altă instituție financiară, poate una cu o sucursală mai convenabilă – și cu speranța că aceasta va rămâne deschisă.
Pandemia de COVID-19 a contribuit și ea la această schimbare, deoarece perioada de lockdown și distanțare socială a arătat că operațiunile bancare pot continua și fără prezență fizică.
Un alt factor major este creșterea recentă a dobânzilor – o măsură necesară pentru combaterea inflației – care a afectat direct profitabilitatea băncilor.
Când dobânzile cresc, obligațiunile și alte active cu venit fix emise anterior, la randamente mai mici, își pierd din valoare. În cazuri extreme, această depreciere a portofoliului de investiții poate duce la colapsuri bancare, cum a fost cazul Silicon Valley Bank în 2023. La o scară mai mică, presiunile bugetare determină închiderea sucursalelor care nu performează.
În cele din urmă, reglementările mai stricte impuse după criza imobiliară din anii 2000 – în special cele venite din partea FDIC, care asigură depozitele bancare – au crescut costurile de conformitate pentru bănci. Deși necesare, aceste reguli generează o povară financiară suplimentară, afectând resursele deja limitate ale instituțiilor financiare.
Citește și: Unde este mai bine să îți ții economiile? Titluri de stat sau depozite în bănci?