Bancnote pe care nu trebuie să le folosești când mergi la cumpărături. Cei care fac asta riscă să stea până la 10 ani după gratii

Creșterea numărului de bancnote false în circulație pune în gardă autoritățile. La nivel european, fenomenul a cunoscut un avans de 18,6%, fiind confiscate 554.000 de bancnote euro falsificate.
Alina Costache
24 feb. 2025, 17:31
Bancnote pe care nu trebuie să le folosești când mergi la cumpărături. Cei care fac asta riscă să stea până la 10 ani după gratii
De ce nu e bine să umbli cu bancnote false

Germania a înregistrat anul trecut cel mai mare număr de bancnote contrafăcute din ultimii șapte ani.  În total, 72.413 bancnote false au fost scoase din circulație, ceea ce reprezintă o creștere de 28% față de anul anterior.

Un membru al consiliului exdcutiv al Bundesbanka confirmat că fenomenul a devenit tot mai vizibil în Germania, dar și în restul zonei euro. Deși numărul total al bancnotelor fasle a crescut, valoarea totală a pagubelor s-a diminuat. Dacă în 2023 pierderile provocate de falsificatori se ridicau la 5,1 milioane de euro, în 2024 acestea au scăzut la 4,5 milioane de euro.

Citește și: Criminal francez, evadat din închisoare, prins în România. ”Musca” venise în Bucuresti pentru a-si schimba înfățișarea. Era deja programat la operații estetice

Conform Bundensbank, falsificatorii s-au orientat în principal spre bancnotele de valoare mică, cum ar fi cele de 10 și 20 de euro. Acestea sunt mai ușor de plasat în comerț, iar riscul de a fi detectate de comercianți sau de persoanele fizice este mai mic decât în cazul bancnotelor mari.

Un semnal de alarmă a fost atras și asupra bancnotelor inscripționate cu „Movie Money” sau „Prop Copy”, folosite în mod obișnuit pentru producțiile cinematografice. Aceste bancnote, deși nu sunt reprodudeceri fidele, ajung în circulație prin înșelătorii și fraude.

Autoritățiel bancare recomandă câteva metode simple pentru verificarea autenticității bancnotelor:

  • Verificarea texturii – Bancnotele reale au un material distinctiv, cu relief tactil pe anumite porțiuni. Falsurile sunt, de obicei, din hârtie de calitate inferioară.
  • Testul luminii – La bancnotele autentice, filigranul, firul de securitate și holograma devin vizibile atunci când sunt privite în lumină puternică.
  • Efectele optice – Bancnotele originale prezintă schimbări de culoare și reflexii metalizate la mișcare. Cele false, în schimb, au imprimări statice, fără efecte vizuale dinamice.

Citește și: Un român de 25 de ani a fost condamnat la închisoare pe viață în SUA! Pentru ce a fost judecat

Persoanele care folosesc bancnote false, fie că o fac cu intenție sau nu, riscă sancțiuni dure. Legislația europeană prevede pedepse de până la 10 ani de închisoare pentru distribuirea și utilizarea banilor falși. Cei care primesc astfel de bancnote și încearcă să le introducă din nou în circulație riscă acuzații penale.

În cazul în care există suspiciuni privind autenticitatea unei bancnote, autoritățile recomandă predarea acesteia la cea mai apropiată unitate bancară sau secție de poliție.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Ce dobânzi au BCR, BRD, ING, Banca Transilvania sau Raiffeisen la creditul de nevoi personale. Perioada maximă în care trebuie să îl rambursezi
Capital.ro
Adevărul despre Călin Georgescu. Silviu Predoiu a dezvăluit totul: Am mai spus acest lucru
Playtech.ro
Se dau bani de la stat în luna mai. Actul care îţi asigură ajutorul financiar
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Peripețiile unor interlopi din Moldova, în pelerinaj la Muntele Athos. „Se auzeau lupii, coioții”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Colosul din Ungaria a pus ochii pe un sector-cheie din România
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Anunț de ultimă oră pentru pensionari. Câți bani vei primi la pensie în funcție de data nașterii și stagiul complet de cotizare
Cancan.ro
Obiect din România, pus în sicriul Papei Francisc. Ce este, de fapt: 'Rămâne… până în ziua de apoi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Document obligatoriu pentru persoanele cu vârste între 18 și 30 de ani. Se dă ordin de la UE
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Putin a cedat! Pacea de la Vatican dintre Zelenski și Trump a avut succes
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte