Bancnotele şi monezile, pline de microbi. Iată ce BOLI poţi contacta când pui mâna pe bani

Folosirea numerarului este un obicei nesănătos. Aproape trei sferturi dintre români (74%) consideră că bancnotele şi monezile nu sunt igienice sau sunt murdare, potrivit unui studiu publicat, marţi, de MasterCard. Mai mult, dacă nu te speli pe mâini atunci când pui mâna pe bani, poţi contacta numeroase boli. 
Filip Stan
06 mai 2014, 15:17
Bancnotele şi monezile, pline de microbi. Iată ce BOLI poţi contacta când pui mâna pe bani

În primăvara acestui an, MasterCard a organizat în 12 ţări un studiu pentru a afla percepţiile oamenilor în ceea ce priveşte numerarul şi igiena folosirii lui, iar România s-a aflat printre ţările respondente. Pentru România, au fost intervievate 510 persoane de peste 18 ani, 255 de femei şi 255 de bărbaţi.

„În topul celor mai puţin igienice obiceiuri pe care românii le au în vedere sunt folosirea la comun a toaletelor (96%), folosirea periuţei de dinţi a altei persoane (93%) şi utilizarea în comun a unei batiste (90%). Trei din zece români (35%) chestionaţi în cadrul studiului au declarat că se spală întotdeauna pe mâini după ce folosesc numerarul, trei sferturi (74%) considerând că numerarul – bancnotele şi monezile – nu sunt igienice sau sunt murdare. Cunoscând că numerarul nu este igienic aproape toţi românii chestionaţi (99%) consideră că oamenii ar trebui să fie mai atenţi cu privire la folosirea numerarului”, arată un comunicat MasterCard, remis, marţi, AGERPRES.

Potrivit unui alt studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din New York, 3.000 de bacterii trăiesc pe bancnote.

Citeşte şi Obiectele pe care le foloseşti zi de zi, adevărate bombe cu bacterii. Vezi de ce trebuie să te fereşti

Banii sunt foarte neigienici, murdari. Trebuie să ne spălăm pe mâini de câte ori umblăm cu ei. Pot conduce la orice fel de boli cu transmisie pe gură, boli mai cu seamă digestive, ciuperci. Cea mai bună metodă este să se spele pe mâini după ce se folosesc banii„, a declarat, pentru RomaniaTV.net, Ioana Scurtu, medic de familie.

Cele mai numeroase bacterii de pe bancnote au fost cele care provoacă acnee. Au fost identificate, de asemenea, bacteria responsabilă cu ulcerul gastric (Helicobacter pylori), cu pneumonia, cu toxiinfecţiile alimentare. Mai mult, unele dintre ele purtau genele rezistenţei la antibiotice, au descoperit cercetătorii americani.

Spălatul mâinilor este cea mai bună metodă pentru a preveni răspândirea germenilor şi pentru a ţine departe bolile infecţioase. Una dintre cele mai răspândite boli contactate prin mâini murdare este hepatita A.

În ceea ce priveşte plăţile alternative, 77% dintre români iau în considerare plata cu cardul, în timp ce 56% ar folosi plata online, 27% ar folosi plata cu ajutorul mobilului, iar 18% ar folosi cardul contactless ca metodă de plată. Trei din zece (29%) români susţin că nu ar vrea ca zeci de străini să folosească numerarul – bancnote şi monezi – înainte ca acesta să ajungă la ei.

Între cei care nu sunt îngrijoraţi, 47% spun că este din cauza faptului că nu au niciun control asupra traseului banilor, în timp ce 20% nici nu s-au gândit vreodată la acest subiect.

Citeşte şi Mâinile femeii, cel mai bun habitat pentru MICROBI. Vezi cauza numărului mare de germeni

Cercetările iniţiale, realizate în 2013 de MasterCard şi Universitatea Oxford, au evidenţiat ca bancnota obişnuită conţine 26.000 de bacterii care ar putea dăuna sănătăţii.

Studiile au arătat că bancnotele europene conţin, în medie, 26.000 de bacterii. Având acest lucru în minte ar trebui să existe o conştientizare crescândă a faptului că manevrarea banilor ar putea fi potenţial periculoasă, la fel ca alte activităţi cum ar fi atingerea mânerelor uşilor de la baie, folosirea la comun a mâncării sau folosirea balustradei de la scările rulante. Deşi nu există un ghid adoptat internaţional în manevrarea de numerar în perioada gripei sezoniere sau a neuroviruşilor, ar fi recomandat să devenim mai atenţi la normele de igienă, în special pe durata acestor epidemii, prin trecerea la tranzacţii care nu implică numerar”, precizează sursa citată.

Potrivit comunicatului, deşi respondenţii din sondajul din 2014 au recunoscut potenţialele riscuri pentru sănătate asociate cu manipularea de numerar, există o diferenţă semnificativă în Europa între ponderea oamenilor care cred că numerarul nu este igienic şi a celor care chiar iau măsuri în privinţa aceasta. Cei din Ungaria şi Franţa au avut cel mai mare decalaj între ceea ce declară şi ceea ce fac, între numărul de persoane de părere că numerarul nu este igienic şi cele care efectiv se spălă pe mâini după folosirea lui.

Studiul european, derulat în rândul a peste 9.000 de consumatori din 12 ţări, a arătat că, deşi folosirea banilor este catalogată ca mai puţin igienică decât folosirea barelor de susţinere din transportul în comun sau servirea mâncării la comun (de exemplu din bolurile cu alune din baruri), europenii se luptă din greu să scape de obiceiul de a folosi numerar. Trei sferturi dintre europenii intervievaţi în cadrul studiului au fost de acord că ar trebui să ia măsuri când vine vorba despre manevrarea numerarului, din cauza microbilor pe care banii i-ar putea conţine. Totuşi, studiul a arătat că este mult mai probabil să ne spălăm pe mâini după alte activităţi cum ar fi mângâierea unui animal (46%) sau după călătoria cu transportul în comun (36%) decât după ce umblăm cu numerar.

Citeşte şi STUDIU: Apa plată cu lămâie este plină de bacterii şi microbi

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Avertisment pentru toți cei care țin banii la saltea. Ce trebuie să faceți cu numerarul. E obligatoriu
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
S-a împlinit visul de decenii al românilor. O șansă unică pentru actuala generație
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Elena Udrea e distrusă. Anunț din spatele gratiilor
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Avion al Azerbaijan Airlines, căzut de Crăciun, suspectat de probleme legate de apărarea antiaeriană
MediaFlux
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?