Interesul pentru obiectele de colecție rare este bine cunoscut, iar bancnotele vechi și monedele nu fac excepție. „Nu mai este niciun secret că atunci când se ivește ocazia de a adăuga articole rare în colecțiile lor, pasionații de obiecte inedite sunt dispuși să scoată din buzunar mici averi.” Pe site-urile caselor de licitații și pe platforme precum Olx, aceste bancnote românești au generat un interes uriaș, colecționarii fiind dispuși să plătească sume considerabile pentru a le achiziționa.
Micro-expoziția de la Muzeul Național de Istorie a României va include bancnote dintr-o serie tipărită în anii 1919-1920 în Statele Unite ale Americii, la comanda Ministerului de Finanțe. Aceste bancnote nu au fost niciodată puse în circulație, iar multe dintre ele au fost ulterior distruse. „Continuând seria prezentării unor exemplare rare de bancnote românești, inițiată în anul 2023 prin etalarea biletelor ipotecare – primii lei din hârtie, în acest an vor fi expuse bancnote dintr-o serie fabricată în anii 1919-1920, în Statele Unite ale Americii, la comanda Ministerului de Finanțe.”
Citește și: Cum faci pereții lună în câteva minute. Soluția o prepari acasă, costă cât o bere
Bancnotele expuse sunt considerate extrem de rare, mai ales în serii complete, în stare foarte bună de conservare și cu numere de serie consecutive. „Aceste bilete, nefiind puse în circulație și distruse ulterior (după sursele Băncii Naționale a României), sunt rarisime în serii complete, în stare foarte bună de conservare și cu numere de serie consecutive, cum sunt piesele care fac parte din expoziție”, au transmis reprezentanții Muzeului Național de Istorie a României.
Expoziția va putea fi vizitată la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, București, în sala „Lapidarium”, de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 18:00. Aceasta reprezintă o ocazie unică pentru iubitorii de istorie și colecționari de a vedea îndeaproape exemplare valoroase ale istoriei monetare a României.
Această expoziție nu doar că oferă colecționarilor și pasionaților de istorie șansa de a vedea obiecte rare, dar are și un rol educativ, punând în lumină o parte importantă a istoriei financiare a României. Evenimente de acest gen contribuie la creșterea conștientizării asupra valorii istorice și culturale a obiectelor de patrimoniu, încurajând astfel conservarea și aprecierea lor.