Badantele ar putea rămâne fără loc de muncă dacă nu se vaccinează. Până în prezent doar personalul medical era obligat să se vaccineze.
Autoritățile din Italia iau în calcul să introducă vaccinul obligatoriu pentru profesori sau lucrătorii din administrația publică, dar şi pentru persoanele care îngrijesc bătrâni.
„Atunci când am introdus vaccinarea obligatorie pentru personalul nostru sanitar, am pornit de aici, din dorința de a ne proteja persoanele în vârstă și pe cele mai fragile. Cred că prețul pe care l-au plătit este deja prea mare și nu ne putem permite să mai facem alte greșeli”, a explicat subsecretarul de stat pentru sănătate, Andrea Costa, potrivit stiridiaspora.ro.
Dacă noile reglementări vor fi aprobate, bandantele care nu se vaccinează ar putea fi concediate. Printre persoanele care riscă să rămână fără un loc de muncă se află şi foarte multe române.
„Problema este delicată, înțelegem și respectăm libertatea de decizie a tuturor cu privire la vaccinare, dar pentru familii reducerea riscului de expunere la boală este crucială. Refuzul de a prezenta permisul verde subminează iremediabil relația de încredere cu angajatul”, spune Andrea Zini, președintele Assindatcolf, o asociație care reprezintă angajatorii din sectorul asistenței familiale, potrivit AlephNews.
Deşi multe dintre badantele din Europa de Est s-au vaccinat cu Sputnik, acest vaccin nu este recunoscut în Italia. Pe de altă parte, această categorie de angajați cu siguranță nu pot repeta vaccinarea cu serurile recunoscute în țara noastră.
„Nu este clar cum poți să acționezi, cu toate acestea, recomandăm ca oricine a fost vaccinat cu Sputnik să fie considerat imunizat, cu condiția să prezinte un certificat”, a mai precizat Andrea Zini.
Potrivit unui sondaj realizat pe un eșantion de 464 de persoane de peste 60 de ani, vaccinarea obligatorie pentru lucrătorii casnici, îngrijitorii și ajutoarele casnice, este susținută și de persoanele în vârstă.
Italia a înregistrat 128.063 de decese legate de COVID-19 de la izbucnirea epidemiei în februarie anul trecut, cel mai mare bilanţ în Europa după Marea Britanie şi al optulea cel mai ridicat din lume. Până la finalul lunii iulie, au fost raportate 4,35 milioane de cazuri.
Autorităţile au anunţat pe 31 iulie 1.851 de cazuri noi, faţă de 1.812 cu o zi înainte.