Potrivit unei hotărâri adoptate miercuri de Guvern, stimulentele sunt în valoare de 1.000 de lei pentru fiecare absolvent care a obținut media 10 la evaluarea națională pentru clasa a VIII-a, respectiv de 3.000 de lei pentru fiecare absolvent de liceu care a obținut media 10 la examenul național de bacalaureat 2016.
Susținerea tinerilor capabili de performanțe școlare înalte reprezintă o parte integrantă a politicilor educaționale promovate de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice.
În anul 2016, un număr de 86 de absolvenți de clasa a XII-a au obținut media 10 la examenul de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2016, iar 253 de absolvenți de clasa a VIII-a au obținut media 10 la evaluarea națională.
În ședința de miercuri, Guvernul a modificat și completat normele privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor proveniți din familii defavorizate și procedura de acordare a tichetelor sociale pentru grădiniță, ca urmare a modificărilor aduse articolului 2 din Legea nr. 248/2015, prin OUG 14/11 mai 2016. Ordonanța de urgență a eliminat restricțiile referitoare la vârsta participanților, care limitau accesul în program atât al copiilor sub vârsta de 3 ani, cât și al celor peste 6 ani care urmează această formă de învățământ, sau al copiilor cu dizabilități și/sau dificultăți de învățare care pot continua procesul educațional în învățământul preșcolar până la împlinirea vârstei de 8 ani.
Astfel, prin hotărârea de guvern, au fost actualizate normele metodologice prevăzute de HG nr. 15/2016, fiind clarificate condițiile de aplicare a Programului „Fiecare Copil în Grădiniță” și inserate o serie de măsuri de simplificare a procedurilor administrative aferente.
În ceea ce privește condițiile de aplicare, actul normativ prevede extinderea perioadei de acordare a stimulentului educațional, incluzând perioada vacanțelor intra și inter semestriale și a zilelor libere legale, precum și intervalul „săptămânii altfel”. În scopul clarificării unor aspecte reglementate insuficient până acum, hotărârea executivului conține și alte modificări, principalele fiind:
Pentru simplificarea procedurilor administrative, documentele necesare înscrierii în program nu vor mai fi prezentate în copie autentificată, ci în copie simplă. Mai mult, este eliminată etapa de suspendare a dreptului la stimulent, acesta fiind acordat sau retras, după caz.
Hotărârea de guvern are rolul de a asigura coerența și uniformitatea de aplicare și interpretare a reglementărilor privind acordarea stimulentelor educaționale. Totodată, este facilitat accesul unui număr cât mai mare de copii la educație, contribuind activ la lupta împotriva sărăciei și excluziunii sociale, asumată inclusiv în Pachetul național anti-sărăcie elaborat de guvern. Ca efecte conexe, este redusă rata abandonului școlar și a infracționalității, copiii eligibili pentru program având șanse mai ridicate de a parcurge cât mai mulți ani în sistemul de învățământ.