Un exemplu concret al dificultăților întâmpinate de angajatori în găsirea ucenicilor este Radu, un instalator cu peste 10 ani de experiență. Deși cererea pentru serviciile sale este mare, lipsa tinerilor interesați de meserie îl determină să lucreze singur, pentru că nu găseşte ucenici serioşi.
„Cerere este, tineri mai puțin pentru că nu-și mai dau interesul. Vin o zi, două și apoi renunță pe varii motive că au găsit, ba nu mai răspund la telefon. Un tânăr care lucrează cu un instalator cu vechime poate câștiga până la 300 de lei la zi”, explică Radu Constantinescu pentru Stirileprotv.
Programul „START – Investește în calificare pentru viitor!” oferă o oportunitate angajatorilor care declară locuri vacante la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Aceștia pot primi o subvenție de 2.250 de lei lunar pentru fiecare tânăr angajat, pe o perioadă care poate dura până la trei ani.
Dificultatea de a găsi muncitori calificați este resimțită și în alte domenii.
„La noi, de exemplu, ne chinuim de 2 ani de zile să aducem ceva oameni și nu reușim să găsim. Suntem dispuși să acceptăm oameni. Destul de mulți”, afirmă George Călărețu, electrician.
Procesul de înscriere în program este simplu: tinerii interesați trebuie să depună o cerere de înscriere la ANOFM, menționând domeniul dorit.
„Șomerul depune o cerere de înscriere la un program de ucenicie într-un anumit domeniu și atunci agenția pentru ocuparea forței de muncă îi dă o dispoziție, îl îndrumă către angajatorul care derulează astfel de programe de ucenicie. În termen de 60 de zile lucrătoare după ce își termină ucenicul perioada de probă, angajatorul poate să ceară subvenția la noi”, explică Corina Scarlat, șef serviciu comunicare ANOFM.
Această inițiativă nu este prima de acest gen. Un program similar a fost implementat anterior cu fonduri europene, însă, după ce finanțarea s-a încheiat, au apărut dificultăți în continuarea sa.
„De când s-a finalizat acel proiect cu fonduri europene, practic a trebuit să fie finanțat din bugetul de stat, însă de fiecare dată când antreprenorii mergeau la AJOFM pentru a întreba despre disponibilitatea financiară de a plăti aceste subvenții, 50% spuneau că nu au bani”, explică Daniel Urîtu, Președinte al Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România.
Noul program, însă, beneficiază de o finanțare de 30 de milioane de euro, provenind atât din fonduri europene, cât și din bugetul de stat, și va fi derulat până la 31 decembrie 2029.