Guvernul va acorda indemnizaţii pentru anumite categorii de angajaţi care au realizat venituri înainte de institutirea stării de urgenţă în baza unor contracte de drepturi de autor şi drepturi conexe.
„Un alt lucru bun: OUG de la Ministerul Muncii prin care extindem acordarea indemnizaţiei pentru profesionişti de 41,5% din câştigul salarial mediu brut şi altor persoane, respectiv celor care au realizat venituri înainte de institutirea stării de urgenţă în baza unor contracte de drepturi de autor şi drepturi conexe.
Indemnizaţia se va acorda numai acelor persoane care au beneficiat pe perioada stării de urgenţă sau de alertă de indemnizaţia pentru întreruperea activităţii prevăzută de art 15 al 4 din OUG 30 din 2020.
În cazul profesioniştilor definiţi de codul civil, indemnizaţia pentru artişti se va acorda numai în cazul reducerii timpului de muncă şi a veniturilor potrivit procedurii aprobat din HG 719 din 2020.
E o cerinţă din mediul cultural de a extinde plata acestei indemnizaţii şi astăzi am făcut acest lucru. Acest lucru se extinde până la sfârşitul stării de alertă şi trei luni după aceea”, a anunţat premierul Florin Cîţu.
Întrebat cât vor primi persoanele care se încadrează în această categorie, premierul Florin Cîţu a declarat că „noi am calculat 1.300 net”.
Şi ministrul Muncii, Raluca Turcan, a adeclarat că „prin Ordonanţa de urgenţă adoptată astăzi în şedinţa de Guvern, artiştii din domeniile încă afectate de limitări vor putea beneficia în continuare de sprijin, prin acordarea unei indemnizaţii de 41,5 % din câştigul salarial mediu brut”.
„Vor beneficia de această indemnizaţie persoanele care au realizat venituri din contracte de drepturi de autor sprijinite prin măsura şomajului tehnic (75% din câştigul salarial mediu brut), măsură care îşi încetează aplicarea de la 1 iunie 2021 ca urmare a reluării activităţilor culturale şi artistice”, a scris, joi, pe Facebook, Raluca Turcan.
Aceasta a precizat că măsura, de care ar putea beneficia un număr de 5 500 de artişti, se va aplica începând din această lună, pe toată durata stării de alertă şi 3 luni după încetarea ei.
”Indemnizaţia de 41,5% se acordă numai în cazul reducerii timpului de muncă şi/sau a veniturilor, fiind necesară depunerea unei cereri însoţită de o declaraţie pe propria răspundere”, a mai precizat ministrul Raluca Turcan.
Ştirea iniţială:
Guvernul va adopta o OUG care extinde acordarea indemnizaţiei de 41,5% din câştigul salarial mediu brut şi altor categorii de profesionişti.
„În cazul reducerii timpului de muncă şi/sau a veniturilor realizate, determinată de situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1), pe perioada stabilită potrivit prevederilor art. 1 alin. (1), beneficiază, la cerere, în baza declaraţiei pe propria răspundere, de o indemnizaţie lunară de 41,5% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 nr. 16/2021, cu modificările şi completările ulterioare, persoanele care au beneficiat de indemnizaţia prevăzută la art. XV alin. (1) şi (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 59/2020, cu completările ulterioare”, se arată în proiect.
Conform notei de fundamentare a proiectului de OUG, citată de news.ro, „şi aceste categorii de profesionişti vor putea beneficia de o formă de sprijin în condiţiile reluării activităţilor din domeniile de activitate respective, însă cu limitările prevăzute de actele normative prin care se stabilesc regulile de desfăşurare a acestora”.
Totodată, pentru toate persoanele care beneficiază de acest drept este reglementată actualizarea nivelului câştigului salarial mediu brut la valoarea prevăzută de Legea nr.16/2021 a bugetului asigurărilor sociale pe anul 2021, astfel că, începând cu data intrării în vigoare a actului normativ, vor beneficia de o indemnizaţie de 2.233 lei, faţă de cea anterioară de 2.253 lei”.
Un alt proiect de hotărârea pe ordinea de zi a şedinţei Executivului este cel care prevede acordarea unor ajutoare de urgenţă în sumă totală de 1.381.600 lei pentru sprijinirea unui număr total de 341 familii şi persoane singure care se află în situaţii de necesitate ori deosebite cauzate de incendii, inundaţii, accidente, probleme grave de sănătate ori alte cauze care pot conduce la riscul de excluziune socială, în vederea ameliorării situaţiei socio-materiale, de locuit şi de sănătate a acestora.
Guvernul va mai aproba, printr-o altă hotărâre, programul manifestărilor prilejuite de Ziua Eroilor – 10 iunie 2021.
De asemenea, va fi suplimentat şi bugetului Ministerului Tineretului şi Sportului din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prin trei proiecte de hotărâre ale Guvernului.
Prin urmare, Federaţia Română de Atletism va primi, prin bugetul MInisterului Tineretului şi Sportului, suma de 2.930.000 lei pentru organizarea Campionatului European pe Echipe Liga 1 seniori.
Totodată, Federaţia Română de Tenis de Masă va primi 2.650.000 lei penntru a organiza Turneul Final al Campionatului European de Tenis de Masă, Seniori Feminin şi Masculin 2021.
În plus, în vederea desfăşurării unei grupe a Turneului Final al Campionatului European de Volei Seniori Feminin 2021, MTS va da Federaţiei Române de Volei suma de 4.795.000 lei ca să achite costurilor aferente în vederea realizării acestui proiect.