Bani de la stat pentru această categorie de români care vor să cumpere terenuri. Fermierii din România vor putea cumpăra terenuri agricole cu credite bancare garantate de stat, prin noul program Rural Invest.
Bani de la stat pentru această categorie de români care vor să cumpere terenuri. Cine sunt beneficiarii și ce reguli trebuie să respecte
Proiectul ar avea startul chiar în 2022, potrivit declarațiilor făcute de ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.
Rural Invest va acorda următoarele:
-Garanții de stat de până la 50% din creditul accesat de fermieri
-Credite pentru fermieri nebancabili
-Cumpărare de pământuri – sunt puse la dispoziție fonduri pentru fermierii români.
-Cofinanțare pentru tehnologie în agricultură și procesare
„Un element central în viziunea noastră despre ceea ce trebuie să se întâmple în agricultura românească este să integrăm producţia primară, cerealele, din sectorul vegetl, în zootehnie, în procesarea acestor materii prime ca să producem valoare adăugată, să nu se mai înregistreze un dezechilibru între exportul de cereale şi importul de produse finite.
Cum putem face asta? În primul rând să ajutăm industria alimentară să se retehnologizeze şi să se automatizeze, de aceea avem schemele de garantare pentru IMM, dar şi pentru marii procesatori care până acum au fost săriţi din aceste scheme de sprijin.
Un deziderat pe care l-am pus la punct cu fermierii şi cei din industria alimentară este asigurarea independenţei energetice a fermierilor şi producătorilor români . Prin Rural Invest le putem asigura cofinanţarea pentru un astfel de program” a declarat ministrul.
Beneficiarii eligibili vor fi entități care își desfășoară activitatea de producție, sau optează pentru desfășurarea unei activități de producție în mediul rural și urban mic, cum ar fi IMM-urile, inclusiv start-upuri, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, întreprinzătorii debutanţi în afaceri, care își desfășoară activitatea în domeniul producției, formele de organizare a profesiilor liberale care pot desfășura activități productive, conform legii.
Credite eligibile: credite pentru realizarea de investiţii, inclusiv achiziția de terenuri agricole, cumpărarea de părți sociale și/sau capital de lucru, în valoare maximă de 2.000.000 lei, garantate în procent de maximum 90% din valoarea finanțării, exclusiv dobânzile, comisioanele şi spezele bancare aferente creditului garantat.
Citește și: Subvenţii APIA 2022. Ce bani primesc fermierii în luna februarie