Bani de la stat pentru această categorie de români. Hotărârea a fost luată pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie – mai 2021, conform unui proiect de Hotărâre de Guvern postat pe site-ul Ministerului Agriculturii.
Scopul acestui ajutor este susţinerea activităţii în sectorul apicol pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice care s-au produs în perioada respectivă asupra sectorului apicol, astfel încât să se asigure continuarea ciclului de producţie.
Valoarea totală a schemei de ajutor de minimis depăşeşte 53,250 milioane lei, reprezentând 10,929 milioane euro la cursul de schimb stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2020, respectiv 4,8725 lei pentru un euro, se menţionează într-un comunicat al MADR.
Sursa de finanţare este bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Perioada de depunere a cererilor şi documentelor însoţitoare este de 30 zile, începând cu a cincea zi lucrătoare, după intrarea în vigoare a prezentei hotărâri.
Termenul de plată este 31 decembrie 2021.
Referitor la veștile pentru apicultori, Adrian Oros a reamintim suplimentarea fondurilor pentru Programul Național Apicol, precizând că va exista o alocare de bani și pentru subvenționarea stuparilor printr-un ajutor de stat.
”Au trecut cele de Programul Național Apicol unde va fi o sumă de aproape 59 de milioane de euro. Pentru albine în toamnă o să dăm și ajutor de minimis, care l-am dat și anul trecut. O sumă de 52 de milioane de lei”, a declarat ministrul Adrian Oros în cadrul unei conferințe de presă susținută astăzi, 25 august, la sediul MADR.
Conform precizărilor ministrului, ajutorul de minimis va fi acordat în această toamnă după modelul de anul trecut. În 2020, ultima zi de depunere a cererilor pentru sprijinul în apicultură a fost 15 septembrie, iar ajutorul de minimis s-a acordat prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.
Reamintim că în 2020, suma plătită apicultorilor a fost de 25 lei/familia de albine, iar valoarea totală a schemei de ajutor de minimis a fost de 49.948.500 lei, reprezentând circa 10.516.359,27 euro la cursul de schimb stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2019, respectiv 4,7496 lei.
Citește și: Claudiu Năsui: Creșterea salariului minim brut este o armă a statului pentru a lua mai mulți bani din privat