Programul guvernamental „Sprijin pentru România” continuă și în 2024. Și anul acesta persoanele vulnerabile cu venituri nete mai mici de 2.000 lei beneficiază de ajutoare sociale pentru alimente și mese calde în valoare de 250 lei, o dată la două luni. Aceleași categorii de persoane vulnerabile vor beneficia și în 2024, de 2 ori pe an, și de pachete cu alimente. Următoarea tranșă va fi virată înainte de Paște.
Citește și: Vouchere facturi 2024. Cardurile de energie, valabile până la 31 mai 2024. Decizie de ultimă oră în Guvern
Zilele trecute, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a anunţat că luna viitoare cardurile pentru alimente vor fi alimentate cu următoarea tranşă de 250 de lei în perioada 15 – 25 aprilie, astfel încât beneficiarii să poată folosi acești bani pentru a face pregătirile pentru Paște.
Citește și: Carduri de alimente 2024. Peste 2,5 milioane de români vor primi bani. Call center pentru beneficiari
În anul 2024, sprijinul material sub formă de tichete sociale pe suport electronic pentru alimente şi mese calde are o valoare nominală de 250 lei şi se acordă o dată la două luni următoarelor categorii de persoane defavorizate:
a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
b) persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
c) familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale 675 lei;
d) familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei;
e) familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune , în condiţiile Legii nr. 196/2016, , cu modificările şi completările ulterioare;
f) persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.
Primele roșii românești au apărut în piețe înainte de Paște. Un kilogram costă mai mult decât unul de carne de miel
Primele roșii românești sunt deja la vânzare în piețe și aprozare. Prețurile sunt extrem de ridicate, producătorii și comercianții profitând de Paștele catolic și pofta românilor pentru legume autohtone.
Roșiile românești pleacă de la fermieri cu un preț mare. În bazinul legumicol din Izbiceni, Olt, de pildă, un kilogram este vândut de agricultori cu 30-40 de lei. Deși pentru programul Tomata, statul român plătește cele mai multe subvenții, producătorii spun că ajutorul ”este un mizilic”.
Nici roșiile de import nu sunt ieftine. Costă în jur de 20-30 de lei kilogramul.
Carnea de miel, mai scumpă cu peste 30 la sută decât anul trecut. Testul pentru noile prețuri va fi dat de Paștele Catolic
Paștele Catolic se sărbătorește anul acesta duminică, 31 martie. La fel ca Paștele Ortodox, Paștele Catolic comemorează Învierea lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, după răstignirea Sa din Vinerea Mare. Tradițiile se aseamănă între Paștele catolic și cel ortodox. Iar una dintre ele se referă la carnea de miel care va fi servită la masa de Paște. Pe masa de Paște se obișnuiește a avea în aceste zile preparate din carne de miel.
În aceste condiții, în piețe și în supermarketuri au apărut deja oferte la carne de miel. Ciobanii au pregătit deja miei. Anul acesta, condițiile meteorologice favorabile au dus la o fătare timpurie, asigurând disponibilitatea mieilor maturi și sănătoși mai devreme decât în anii precedenți.
Prețurile pentru mieii vii ar putea crește semnificativ față de anii anteriori. Dacă anul trecut prețurile variau între 15 și 20 de lei pe kilogram, ciobanii consideră că în 2024 ar putea cere între 25 și 30 de lei pe kilogram. Testul pentru noile prețuri va fi dat de Paștele Catolic.