Bani de la stat pentru pârloagă. Cum poţi să iei bani de la stat timp de 4 ani fără să faci nimic

În timp ce Guvernul caută soluţii extreme pentru a petici gaura de la buget, există subvenţii cel puţin absurde dat de aceeaşi administraţie care se plânge de deficit.
Filip Stan
06 sept. 2023, 17:51
Bani de la stat pentru pârloagă. Cum poţi să iei bani de la stat timp de 4 ani fără să faci nimic

Se dau bani şi pentru pârloage! În timp ce gospodarii muncesc din greu pământul şi aşteaptă luni bune subvenţia la motorină sau banii din programul „Tomata”, „Usturoi”, există un sprijin financiar pentru care agricultorii nu trebuie să transpire deloc. Există subvenţie pentru pârloagă din partea APIA, care se dau timp de patru ani.

Banii pentru pârloage timp de 4 ani

Terenurile care pot fi lăsate pârloagă, cu o activitate minimă efectuată pe acestea, nu pot fi eligibile pentru subvenții dacă depășesc 4 ani consecutivi în care nu sunt lucrate. Regulile pentru suprafețele lăsate pârloagă în totalitate fac parte dintr-un nou ordin de ministru publicat în Monitorul Oficial.

Se acordă 3000 de euro la hectar, programul Tomata a fost prelungit. Banii intră pe card

Regulile obligatorii privind utilizarea unei suprafețe care este lăsată pârloagă, pentru subvențiile plătite prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), au fost publicate în Monitorul Oficial de luni – 4 septembrie. Acestea fac parte dintr-un ordin de ministru, 355/2023, privind modificarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 177/2023 pentru aprobarea Ghidului informativ privind Sistemul de identificare a parcelelor agricole LPIS. În documentul citat este specificată definiția terenului ”pârloagă” dar și termenele obligatorii în care o suprafață poate rămâne nelucrată, scrie agrointel.ro.

În cazul fermierilor care își lucrează terenurile, aceștia au obligația să lase un anumit procent din suprafață nelucrată, atât pentru respectarea normelor de condiționalitate, dar și pentru intervenția Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil, schemă opțională pentru fermieri.

Subvenția APIA pentru un hectar de teren lăsat pârloagă este de aproape 100 de euro

În noul ordin de ministru, terenul lăsat pârloagă este definit ca o suprafață arabilă necultivată pe durata unui an (an de cultură), menținută în bune condiții agricole și de mediu, pe care se efectuează activitatea minimă de întreținere. Perioada în care terenul este lăsat pârloagă este de minim 6 luni într-un an de cultură și acoperă lunile martie-august.

Angajări 2023: Ce salarii se oferă în agricultură, construcții, industria alimentară și IT – domeniile care vor rămâne fără facilități fiscale, din toamnă
Pentru îmbunătățirea fertilității solului, un teren arabil declarat de către fermier ca fiind neproductiv poate fi lăsat în pârloagă pe același amplasament o perioadă de cel mult 4 ani.

Subvenția APIA la hectar pentru terenul lăsat pârloagă este cea minimă. În cazul suprafețelor lăsat pârloagă în totalitate fermierii primesc doar plata de bază, BISS care are un cuantum unitar planificat pentru campania 2023 de 96,47 euro/ha.

Pentru schemele unde pârloaga devine condiție obligatorie sumele se achită la nivel de intervenție, pentru subvenția solicitată de fermier.

Ministrul Agriculturii: Bani pentru programul ‘Tomata’ – Ciclul I va fi suplimentat cu 18 milioane de lei

Bugetul programului „Tomata” – Ciclul I va fi suplimentat cu 18 milioane de lei, printr-o decizie ce va fi aprobată în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare, a anunţat, miercuri, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, la prima ediţie a Hortishow, eveniment dedicat legumiculturii şi identificării de soluţii pentru dezvoltarea horticulturii din România.

Conform unei postări a ministerului de resort pe pagina oficială de Facebook, demnitarul i-a informat pe cei prezenţi la eveniment că se are în vedere demararea, împreună cu Casa Unirea, a unui program amplu în principalele bazine legumicole din România, prin realizarea în următorii trei ani a 15 centre de colectare legume şi fructe. Astfel, este prevăzut ca prin acest program să se acorde sprijin pentru echipamente de încălzit şi combustibil necesar, astfel încât să fie asigurată producţia de legume pe tot parcursul anului. Totodată, centrele de colectare vor fi gestionate de Casa Unirea şi cooperative agricole, iar livrările se vor face în baza parteneriatelor cu marile reţele comerciale.

De asemenea, Florin Barbu a prezentat proiectul centrului-pilot, care va fi realizat pe o suprafaţă de 3.000 de metri pătraţi, cu temperatură controlată, ce va avea trei benzi de sortare, inclusiv dotări pentru ambalare şi un centru de testare al produselor, iar marfa care va fi colectată în aceste centre va dispune de toate certificatele necesare, potrivit legislaţiei în vigoare.

În acelaşi timp, oficialul MADR a menţionat că, în cadrul şedinţei de Guvern de săptămâna viitoare, va fi aprobată alocarea suplimentară în valoare de 18 milioane de euro pentru ciclul I din Programul „Tomata”, precum şi alocarea sumei cuvenite pentru ciclul II din Programul de susţinere a producţiei de legume în spaţii protejate.

Târgul Hortishow a beneficiat de participarea producătorilor de echipamente de irigaţii, care i-au prezentat ministrului Agriculturii avantajele tehnologiei de irigare prin picurare. În acest context, oficialul a anunţat că, în luna martie a anului viitor, vor începe lucrările la încă 35 de kilometri din Canalul Siret – Bărăgan, un proiect important care va aduce beneficii agricultorilor din acea zonă, în condiţiile în care aproape trei amenajări de irigaţii din Ialomiţa, Brăila şi Buzău vor putea fi alimentate gravitaţional.

La evenimentul din comuna Obârşia, judeţul Olt, asociaţia de fermieri organizatoare a prezentat participanţilor loturi demonstrative şi soluţii tehnologice performante pentru cultura legumelor, în vederea obţinerii de randament maxim şi a unor producţii de calitate, la culturi cultivate în câmp şi în spaţii protejate.

Principalele subiecte abordate în cadrul primei ediţii a Conferinţei Naţionale a Legumicultorilor, organizată în marja târgului de profil, au vizat: Planul Strategic PAC, Programul Tomata, investiţiile în spaţii de depozitare, accesarea fondurilor europene şi dificultăţi întâmpinate de fermieri, accesul în pieţe şi supermarketuri, colaborarea cu administraţia locală.

DailyBusiness
ATENȚIE, UE! Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce ambalaje poți returna, de fapt, la aparatele SGR. Puțini români știau lucrul acesta. Se aplică în magazinele din toată țara
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Furtuna Caetano a lovit năprasnic. Nu a mai nins atât din 1956
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Putin a dat ordinul ISTORIC. A făcut chiar el anunțul ce a îngrozit planeta: Decizia a fost luată
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Mandatul de arestare emis de CPI pentru Netanyahu provoacă reacții diverse în Europa
MediaFlux
S-a TERMINAT! România E COMPLET în SPAȚIUL SCHENGEN de la 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni