Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) anunță că în perioada 2021 – 2027, România beneficiază de un program special dedicat persoanelor vulnerabile – prin Programul Incluziune și Demnitate Socială, iar 10% din bugetul total al acestui program sunt bani europeni alocați măsurilor de sprijin pentru mame și copii în dificultate.
”Vom finanța acțiuni integrate prin care oferim atât sprijin material concret, cât și servicii de consiliere sau măsuri specifice pentru familiile monoparentale, în care unicul părinte este, în majoritatea cazurilor, mama. De asemenea, ne vom axa pe integrarea pe piața muncii a mamelor din grupurile vulnerabile, astfel încât ele să poată asigura copiilor lor condiții decente de viață și șansa la educație. Prin apelurile pe care le pregătim, atât autoritățile publice, cât și furnizorii privați de servicii sociale vor putea accesa finanțare pentru a răspunde unor nevoi punctuale ale mamelor și copiilor aflați în situații dificile”, a declarat ministrul Marcel Boloș.
Unul dintre programelele anunțate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) vizează servicii de consiliere și sprijin material adresat copiilor aflați în situații de vulnerabilitate. Programul beneficiază de o finanțare totală în valoare de 160 milioane de euro.
Banii acorați în cadrul acestui program vor putea fi folosiți pentru acoperirea costurilor de transport, rechizite, hrană, pentru îmbrăcăminte și încălțăminte, activități educative.
Citește și: Vouchere consistente de la Guvern. 15.000 de lei de familie, deja banii au ajuns pe card la 1000 de familii
De asemenea, sumele acordate vor putea fi folosite pentru mici reparații ale locuințelor astfel încăt acestea să asigurare standarde de locuire de bază.
”Măsurile finanțate includ sprijin psiho-social si material adresat direct copiilor (acoperirea costurilor de transport, rechizite, hrană, pentru îmbrăcăminte și încălțăminte, activități educative, activități de prevenire si combatere a comportamentelor negative), precum și servicii – suport dedicate părinților și aparținătorii copiilor aflați în situație de vulnerabilitate, precum consiliere psiho-socială adresată reprezentanților copiilor, persoanelor care îngrijesc copiii cu părinți în străinătate, asistență privind delegarea temporară a autorității părintești, după caz, program de educație parentală), dar și sprijin material pentru mici reparații ale locuințelor copiilor vulnerabili, necesare pentru asigurarea unor standarde de locuire de bază”, a transmis Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).